Daling criminaliteit in Capelle sinds 2020

capelle • In de gemeente Capelle aan den IJssel is het misdaadcijfer met zes procent gedaald in de eerste helft van 2021. De cijfers zijn vergeleken met de eerste helft van 2020.

Dit blijkt uit het rapport ‘Gezamenlijk Veiligheidsbeeld’ van de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam. Het algemene beeld van het rapport is dat de 'traditionele' criminaliteit (zoals inbraken en diefstal) gemiddeld daalt, maar cybercrime en online fraude toenemen.
De daling is vooral te zien bij de High Impact Crimes (HIC); het gaat hierbij om een sterke afname ten opzichte van 2020; zo daalde het aantal woninginbraken met 57 procent en kelderde het aantal bedreigingen en straatroven met respectievelijk 30 en 75 procent. Ook de diefstal van (motor-)voertuigen is gedaald in de eerste helft van dit jaar, zij het met kleinere verschillen. Zo nam de diefstal van brom-, snor- en reguliere fietsen af met 31 procent en ging het aantal geregistreerde winkeldiefstallen met 45 procent naar beneden.
Het rapport laat verder zien dat de druggerelateerde criminaliteit gelijk is gebleven.

Op het gebied van incidenten zijn wisselende cijfers te zien. Drank-, drugs- en verkeersoverlast nam licht toe, terwijl er een lichte daling te zien is van overlast door jeugd en verwarde personen. Het totaal aantal verwijzingen naar Bureau Halt nam af met vijf, een relatieve daling van 24 procent. Daarnaast zijn in de eerste maanden van 2021 zeven kinderen tot 12 jaar en 22 jongeren tussen de 12 en 18 jaar doorverwezen naar Pak je kans, een organisatie voor jongeren die problemen veroorzaken.

Over de hele linie past de dalende criminaliteit in Capelle in het beeld van de hele eenheid Rotterdam. In de regio daalden de misdaadcijfers gemiddeld met elf procent.