LEZERS SCHRIJVEN

Moeizame toegang tot Aquapelle voor minder mobiele mensen

Met veel plezier ga ik drie keer per week zwemmen in Sportcomplex Aquapelle. Er hangt voor het raam echter een plakkaat 'rolstoelvriendelijk' en ik vraag mij af wie dit heeft toegekend. Zelf ben ik niet meer zo goed ter been en ik verplaats mij meestal per scootmobiel. De leuning van de trap naar het complex is erg glad en ook hoog, waardoor het voor kinderen ook moeilijk is om houvast te krijgen. Laat staan als er ouders zijn met meerdere kinderen op wie zij tegelijkertijd moeten letten. Bovendien wordt de leuning bij warm weer erg heet en is het moeilijk om deze nog vast te houden.

Ook is het hellende gedeelte voor rolstoelen en rollators te smal. Het is altijd maar de vraag wie er voorrang heeft. Binnen zijn er daarnaast onvoldoende deuren die automatisch open en dicht gaan als er iemand aankomt. In veel gebouwen zie je knoppen aan de muur om deuren te openen, maar hier hebben deuren geen knoppen. 

In de kleedkamer zou je in een rolstoelvriendelijke faciliteit beugels verwachten waaraan mensen zich kunnen optrekken of vasthouden als zij dreigen te vallen. Of alarmknoppen dicht bij de grond waar mensen op kunnen drukken in het geval van een valpartij. Ook zijn de deuren van de kleedkamers naar het zwembad erg zwaar.

Scootmobiels mogen volgens de regels niet binnen worden geparkeerd. Daarom neem ik nu mijn rollator mee en wordt ik naar het zwembad vervoerd door de Stichting Hulpdienst Capelle. Dit is geregeld door de gemeenteraad. Dat is mooi, maar ik ben niet de enige Capellenaar die slecht ter been is. Bovendien kost deze service de gemeente ook geld. 

Daarom wil ik de toegankelijkheid, of het gebrek daaraan, van (moderne) faciliteiten in Capelle voor minder mobiele mensen aankaarten.

Roza Bosselaar (84).