Meer AED's nodig voor goede dekking Capelle

capelle • In Capelle zijn de AED-apparaten steeds meer vertrouwd in het stadsbeeld. Maar er zijn nog steeds blinde vlekken op de kaart binnen de gemeente, concludeert de Hartstichting. Met enkele apparaten erbij heeft iedere Capellenaar goed toegang tot zo'n apparaat in een noodsituatie.

Volgens de Hartstichting zijn er in Capelle nog op drie locaties AED’s nodig om een dekkend netwerk in de gemeente te creëren. Het gaat om straten in de buurt van de Nabucco-Othello (wijk Schollevaar), Marnerwaard-Koggerwaard (Oostgaarde) en Brahmstraat-Bernsteinstraat (’s Gravenland). Dit is te zien op een interactieve plattegrond van de Hartstichting, waarop gebieden die wel en niet goed bezet zijn in kaart zijn gebracht.


Geen wettelijke taak

Een woordvoerder van de gemeente Capelle aan den IJssel benadrukt dat de gemeente geen wettelijke taak heeft bij het installeren en onderhouden van openbare AED's (automatische externe defibrillators). De actie voor het aanvragen van een apparaat moet een initiatief zijn vanuit de burger(s) van Capelle zelf. Bewoners kunnen via de gemeente wel een subsidie aanvragen voor het installeren van een AED in hun buurt.

Voorwaarden

Via deze subsidieregeling kunnen bewoners 1000 euro krijgen van de gemeente voor de aanschaf van een AED-apparaat, mits aan de criteria wordt voldaan. Deze voorwaarden zijn 24/7 bereikbaarheid van het apparaat voor iedereen en er moet binnen een straal van 500 meter nog geen ander AED-apparaat in de openbare ruimte aanwezig zijn. Nieuw kost een AED gemiddeld 1500 euro, afhankelijk van de functies en de IP-waarde, een gradatie die de weerbestendigheid meet. Bovenop de aanschafkosten komen de jaarlijkse onderhoudskosten.


AED

Een automatische externe defibrillator of hartstarter wordt gebruikt om mensen met een hartstilstand te reanimeren. Een AED is in het geval van een hartstilstand een vitale schakel bij de eerste hulpverlening.