• Leerlingen van de PCB Groen van Prinsterer rennen om geld in te zamelen voor een groen schoolplein.
• Leerlingen van de PCB Groen van Prinsterer rennen om geld in te zamelen voor een groen schoolplein. Foto: Aangeleverd

Sponsorloop voor groener schoolplein

capelle • De afgelopen jaren hebben basisscholen als OBS West en de Montessorischool Capelle bewust een aantal tegels op het schoolplein ingeruild voor aarde, planten, boomschors en moestuintjes. Ook de PCB Groen van Prinsterer kiest nu heel bewust voor een natuurspeelplein.

Afgelopen vrijdag liepen de leerlingen van de school rondjes rond het complex om zoveel mogelijk geld op te halen voor het nieuwe schoolplein aan het Ericaplein. Vrijwel iedere basisschool houdt ieder jaar meerdere acties om geld op te halen, hetzij voor eigen doeleinden, hetzij voor een goed doel. Ook worden steeds vaker goede doelen gecombineerd. Lege flessen ophalen, rommelmarkten, boekenverkopen en dus de sponsorlopen. Ook in Schenkel hadden de plaatselijke supermarkten Aldi en Jumbo en de speelgoed- en Legowinkel Pryma aan de Bermweg de kinderen en school goed geholpen. “Dat is ook de kracht van de lokale sponsorlopen”, legt Loes Zwenger namens fondsenwerver Speels Groen uit. “Vanuit de kinderen was er de wens om de speelplaats aantrekkelijker te maken. Vanuit het team en enkele ouders, waaronder Marc en Marieke Steenhuijsen, kwam de wens om ook meer groen aan te brengen. Er ontstond een werkgroep van zes mensen. Vervolgens was er contact met ouders, buurtbewoners en vervolgens Bureau RIS en Speels Groen. Uiteraard is er geld nodig en dus werd contact gelegd met de gemeente en het waterschap. Middels het Denk & Doe Mee!-fonds kwam een flink bedrag beschikbaar, maar er is eigenlijk 325.000 euro nodig. Via allerlei acties, waaronder deze sponsorloop, wordt nu geld bijeen gespaard zodat na de krokusvakantie in 2022 kan worden begonnen met een klimaatadaptief schoolplein dat voor alle buurtbewoners toegankelijk is. We zijn al over de helft. Door de informele zitplekjes en het vele groen krijgt het plein de uitstraling van een stadstuin. Met daarnaast een nieuw sportveldje, een uitdagende klimstructuur en een bouwhoek wordt het plein erg aantrekkelijk voor iedereen.”

Steeds vaker roept de gemeente bewoners op om tegels in te ruilen voor aarde en planten, zodat de riolen niet worden overbelast. Op het nieuwe schoolplein komen maar liefst drie ondergrondse waterbergingen om het hemelwater bij piekbuien sneller af te voeren. Het plein zal worden opgehoogd waardoor het hemelwater naar de planten en waterbergingen loopt. Diverse nieuwe speeltoestellen moeten meer bewegen stimuleren. Speciale sleutelouders sluiten het plein dan in de avonduren af. Voor directeur Jorien Kraal-Kooijman, het team en vooral de kinderen worden het nu spannende maanden. Komt het benodigde bedrag snel binnen, dan kunnen de kinderen voor, na en onder schooltijd spelen in en tussen het groen. Het credo van de school luidt: De Groen…moet je doen! En daar past natuurlijk een groene omgeving bij.

Cor Hulsbus