• Jeroen Oomen op zijn dak.
• Jeroen Oomen op zijn dak. Foto: Jan Kok

Duurzaamheid in huis is geld waard

Algemeen 351 keer gelezen

CAPELLE • Hij ontwierp onder meer technische installaties voor in huizen, die verwarmen, ventileren en elektriciteit opwekken duurzamer maken. Mooi werk, zou je zeggen. Maar bij Jeroen ging het kriebelen. “Prachtig, al die duurzame technieken, maar mensen moeten ze wel gebruiken. En dat gaat veel te langzaam.”

Hij besloot om zelf zoveel mogelijk huizen te gaan verduurzamen. “Verduurzamen is niet voor iedereen makkelijk. Het kost moeite, geld en tijd”, legt Jeroen uit. “Vier jaar geleden heb ik daarom een eigen bedrijfje opgezet. Daarmee koop ik huizen op, maak ik ze duurzaam en verkoop ik ze weer. Op die manier kopen de nieuwe bewoners een duurzaam huis, zonder dat ze zelf de aanpassingen hoeven te doen.”

Van monument tot bungalow

“Ik ben een geboren en getogen Capellenaar”, vertelt Jeroen. “Meer dan tien jaar geleden kocht ik een oud pandje aan de dijk, vlak bij de kerk. Een monument met een rieten kap. Ik moest het helemaal verbouwen en isoleren om zuinig met energie te kunnen zijn. Duurzaam wonen is ook in een monument veel comfortabeler. Dat probeer ik in elk huis te bereiken: winst voor het klimaat, maar ook voor de bewoners. Een geïsoleerde vloer is heerlijk aan je voeten.”
“Inmiddels woon ik in een ander huis, een moderne bungalow”, vertelt Jeroen. “Het heeft een groot plat dak met veel ruimte voor zonnepanelen. Tot nu toe hebben we het stap voor stap duurzamer gemaakt. We hebben onder andere geïsoleerd, een warmtepomp geïnstalleerd en een zonneboiler geplaatst. We gebruiken zo min mogelijk elektriciteit. En de energie die we wel gebruiken, wekken we zo veel mogelijk op met zon.”

Duurzaamheid is geld waard

Het wordt de laatste tijd steeds duidelijker met de stijgende energieprijzen: warmte en elektriciteit kosten geld. Dit maakt duurzaam wonen aantrekkelijk voor meer mensen, denkt Jeroen. “Duurzaamheid begint met energie besparen. Het is saai, maar toch echt de eerste stap: isoleren. Dat doe ik daarom met veel aandacht in elke woning die ik verbouw. Onder de vloer, in de plafonds en in de muren. En dubbelglas natuurlijk.” Het is daarbij wel belangrijk om te zorgen voor goede ventilatie. Want voor je het weet, heb je een hele woning ingepakt in plastic. En dat is nogal ongezond. Daarom plaats ik ook warmte-terugwin-installaties. Dat zijn apparaten die zorgen voor frisse lucht in huis. Ze halen buitenlucht naar binnen en zuigen tegelijk warme lucht uit huis naar buiten. Die warme lucht verwarmt de lucht die binnenkomt. Duurzaam en goed voor de kwaliteit van de lucht.”
“Toen ik nog werkte als ontwerper, merkte ik dat veel Nederlanders wachten op de perfecte duurzame oplossing voor hun huis”, vertelt Jeroen. “En die oplossing komt er ook wel, maar het kan nog heel lang duren voordat die betaalbaar is, daar moeten we niet op wachten. En het is ook niet nodig, de techniek is al zo ver. Alles wat je nu doet, ga je terugverdienen.”

Kijk op duurzaamcapelle.nl voor meer informatie over duurzaam verwarmen, groene daken, subsidies en meer.

Zestien jaar lang werkte Jeroen Oomen als ontwerper van producten, maar nu maakt hij huizen duurzamer.

Huub Lakerveld

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Samen afval rapen (met smakelijke beloning na afloop) Nieuws 13 uur geleden
• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 22 apr, 16:35
• De speurtocht leidt ook langs de houten kunstwerken.
Lentespeurtocht in het Schollebos Nieuws 22 apr, 13:06
• Pianist Roderigo Robles de Medina.
Gruppman Ensemble speelt Surinaamse muziek in Van Cappellenhuis Nieuws 22 apr, 10:33
Afbeelding
Werk aan fietspad Algerabrug: één helft blijft open Nieuws 22 apr, 08:07
Afbeelding
UPDATE - Stroomstoring Schollevaar opgelost Nieuws 21 apr, 11:13
• Speldje als erkenning voor Zeker Digitaal.
Stichting Leergeld kiest ambassadeur als erkenning voor hulp Nieuws 21 apr, 10:00