Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Het wordt weer een bijzonder weekeinde

Algemeen 149 keer gelezen

Er wacht ons weer een bijzonder weekeinde. Het is zaterdagavond niet alleen Halloween in onder meer ’s-Gravenland en Schollevaar of Sparta versus Feyenoord op zondag; het is ook het weekeinde dat de wijzers van de klok op zondagnacht drie uur weer een uur teruggaan. 

Nu hebben veel Capellenaren geen klok met wijzers, dus die kunnen rustig blijven liggen en hoeven op Halloweenavond niet in angst bij de wijzers te bibberen tot het 03.00 uur is. Dit jaar zou de Europese Gemeenschap een besluit nemen over de keuze tussen zomer- en wintertijd. Eerder werd ‘besloten’ dat de lidstaten zelf mochten kiezen. Nu valt er voor ons weinig te kiezen, want links van ons houden de Britten hun poot altijd stijf en rechts van ons bepalen de Duitsers nog steeds veel voor ons, daar verandert de tijd niets aan. Tegenstanders van de zomertijd zijn dit weekeinde vast weer gelukkig, zij keren terug naar de tijden van voor 1977. 

Persoonlijk vind ik het verschrikkelijk dat het nu weer vroeg (tussen vijf en half zes) behoorlijk donker wordt. Een winterdepressie ligt voor velen op de loer. We krijgen nu  immers veel minder lichturen. Op de kortste dag van het jaar kunnen we om 8:48 de zon zien die om 16:27 weer onder gaat. Op de langste dag is dat om 5:18 tegen 22:07 uur. Houden we de zomertijd, dan loopt de kortste dag van 9:48 tot 17:27 en bij behoud van de wintertijd loopt de langste dag van 4:18 tot 21:07 uur. Veel mensen klagen over het verzetten van de wijzers, maar bij een (vakantie)reis naar een andere tijdzone is het tijdverschil vaak geen issue. Hoe opmerkelijk toch. De zomertijd was bedacht om energie te besparen. Komend weekeinde zullen de tegenstanders van de zomertijd wel weer ergens demonstreren, al zie je het aantal demonstranten in de wintertijd flink afnemen, als de dagen korter worden en de zon minder lang lekker schijnt. Dan blijft men wellicht liever thuis om vroeg massaal de sfeerverlichting aan te zetten. Of gebeurt dat automatisch, met een tijdschakelklok?

Huub Lakerveld

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage gisteren
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 19 apr, 08:50
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 18 apr, 16:05
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20