Ferry van Hal (l) in actievere tijden: coachend bij de mannen van VCN. (Foto: Wijntjesfotografie.nl)
Ferry van Hal (l) in actievere tijden: coachend bij de mannen van VCN. (Foto: Wijntjesfotografie.nl) (Foto: JOHN WIJNTJES)

VCN: met vertrouwen de Eredivisie in

  Sport

Capelle - VCN-herentrainer Ferry van Hal en zijn team gaan met vertrouwen hun Eredivisie-avontuur in. "Dit is een spelersgroep die graag wil en het ook kán", vindt de Capelse coach. "Ons doel: de play-downs ontlopen. En wie weet kunnen we a la Zevenhuizen wel verrassen met een eindklassering in de middenmoot."

Door Jan J. Timmer

Halverwege de maand maart zat het volleybalseizoen er ineens op: corona-crisis. Sindsdien hebben de mannen van VCN niet meer gezamenlijk getraind. Toch is Van Hal er van overtuigd dat iedereen fit uit deze periode gaat komen. "De jongens trainen drie keer per week op een persoonlijk schema en zijn er op gebrand om straks in augustus goed aan de voorbereiding te beginnen. Het is een prima groep met een uitstekende instelling. Mooi is ook dat de selectie volledig intact is gebleven. Dat duidt op honger en ambitie. Wat ook fijn is: we hebben Tom Feldkamp terug. Hij speelde al eerder voor ons en heeft ook een verleden bij Sliedrecht Sport, maar trok er alleen een jaar tussenuit vanwege zijn gezin en een drukke baan. Toen ik contact met hem opnam om over zijn rentree na te denken was hij er snel uit: ook hij gaat de uitdaging aan. Ik verwacht niet dat er verder nog spelers bij gaan komen. Het enige wat nog kan gebeuren is dat de komende weken een versterking 'aan komt waaien'. Gebeurt dat niet, dan is het ook prima. Met deze twaalf man moet het zeker ook kunnen."

Voor Van Hal vormt de promotie naar de Eredivisie als een prachtige bekroning op voor tien jaar noeste arbeid. "Ik begon hier destijds met een ploeg die alle zeilen moest bijzetten om niet naar de tweede divisie te degraderen", vertelt hij. "Vervolgens zijn we gaan bouwen aan een team met perspectief en maakten we geleidelijk aan steeds nieuwe stappen in opwaartse richting. Als de corona-maatregelen geen roet in het eten hadden gegooid, waren we zeker kampioen geworden. We stonden niet alleen mijlenver boven de concurrentie aan kop, maar waren ook nog eens in absolute topvorm. De kans dat we die status nog zouden verkwanselen was te verwaarlozen. We gingen simpelweg in één rechte lijn op het kampioenschap af. Dat we het niet konden afronden met en titelfeest is echt jammer, maar we vóelen ons wel kampioen! De promotie is de terechte beloning en geeft veel bevrediging. Ik snap daarom helemaal hoe ze zich bij voetbalclub SC Cambuur voelen. Daar zat men in een soortgelijke situatie als wij. Ik vind het een verschrikkelijke misser van de KNVB dat men die ploeg niet heeft laten promoveren. Dat zou voor mij een reden zij n geweest om er meteen mee te kappen als trainer. Onverteerbaar. Dat mijn collega Henk de Jong wél doorgaat, snap ik overigens ook wel. Voor hem is het zijn beroep, voor slechts een passie naast mijn werk als docent lichamelijke opvoeding op een middelbare school in Rotterdam."

Ferry van Hal hoopt in de Eredivisie aardig mee te gaan draaien. "Mijn verwachting is dat er een redelijk ongenaakbare top 3 bestaat, waartegen het moeilijk punten pakken is. Net onder de top heb je Sliedrecht Sport, dat je alleen kunt verrassen als het een slechte dag heeft. Daarna komt er een groepje met ZVH, SSS, Vocasa en Taurus. Het zou mooi zijn als we dáárbij kunnen aanpikken. Het zijn stuk voor stuk tegenstanders die we mogelijk kunnen verslaan. Hetzelfde geldt voor het Jong Oranje-team in onze poule. Kortom: het wordt een boeiend seizoen."

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden