Elles Dambrink: klaar voor de bekerfinale. (Foto: Wijntjesfotografie.nl)
Elles Dambrink: klaar voor de bekerfinale. (Foto: Wijntjesfotografie.nl) (Foto: Wijntjesfotografie.nl)

Elles van finalist VCN leeft tijdelijk in 'wonderland'

  Sport

Capelle - Op je zestiende een nationale bekerfinale spelen; er zijn maar weinig sporters die dat Elles Dambrink kunnen nazeggen. Op 16 februari treedt ze samen met het vrouwenvolleybalteam van Laudame Financials/VCN in Den Bosch aan tegen Sliedrecht Sport. Een sprookje in de categorie 'Elles in Wonderland'.

Door Jan Timmer

Ongeloof en trots streden om voorrang nadat VCN de eredivisieploegen van Eurosped en Sneek opzij had gezet op de route naar 'the big final'. "Dat hadden we van te voren nooit durven dromen", glimlacht Elles Damsteeg. "Eurosped. nota bene de koploper in de Eredivisie, versloegen we met 3-0 en tegen Sneek in de halve finale vochten we ons na een vrij kansloze 0-2 achterstand terug naar een 3-2 overwinning. Die wedstrijd tegen Sneek was sowieso bizar. We spraken af om er de derde set nog even goed in te kleunen om te kijken of er tóch nog iets te halen viel. Vanaf dat moment begon het te lopen en raakten we in een flow. Sterker nog: alle speelsters stegen boven zichzelf uit. We haalden met elkaar een niveau dat we niet voor mogelijk hadden gehouden. Ik vond het een geweldige ervaring. En nog mooier: het leverde de winst en een plaats in de finale op!"

Bij VCN zijn deze week alle pijlen gericht op zondag 16.00 uur in de Maaspoort in Den Bosch. "Je leeft er echt naar toe", zegt Elles Dambrink. "Elke dag denk je er aan. Logisch toch? Toch is de voorbereiding op deze finale niet veel anders dan normaal. Het enige verschil voor mij is dat ik een training die ik normaal op Papendal doe nu inruil tegen een sessie met mijn club. En uiteraard zal er aandacht zijn voor de sterke en minder sterke punten van Sliedrecht Sport. Met die informatie hopen we zondag ons voordeel te kunnen doen. We gaan als promotiedivisionist in de underdog-rol aan het duel beginnen, maar dat wil nog niet zeggen dat we kansloos zijn. Een extra stimulans is dat er flink veel fans met ons meereizen naar Noord-Brabant. Wie weet wat er mogelijk is met de steun van ons supporters. Ook uit mijn woonplaats Ouderkerk gaan er heel wat mee. Mijn ouders, de buren, vrienden en een groep mensen van mijn Voleco, de club waar ik als volleybalster ben opgegroeid. Ook dat heeft aan hoe bijzonder het is dat we de bekerfinale bereikt hebben. Met een even brede als sterke selectie met slimme aanvalsters en veel tactisch vermogen. Mooi is ook dat we als vriendinnen met elkaar omgaan maar geen vriendinnengroep vormen, als je begrijpt wat ik bedoel. We kunnen elkaar na een fout gewoon de waarheid zeggen zonder dat dat vervelend wordt opgevat. Het onderlinge acceptatievermogen is groot. Komende zondag zullen we elkaar weer keihard nodig hebben. Hetzelfde geldt voor de competitie, waarin we via het kampioenschap promotie naar de Eredivisie hopen af te dwingen. Dát is zelfs het belangrijkste doel van dit seizoen. We moeten scherp blijven. Ons team en de technische staf kennende gaat ons dat lukken!"

Shopbox

Meer berichten