Ralph Backer: Ook blokkerend sterk namess VCN. (Wijntjesfotografie.nl)
Ralph Backer: Ook blokkerend sterk namess VCN. (Wijntjesfotografie.nl) (Foto: JOHN WIJNTJES)

Ralph Backer (45) op weg naar Eredivisie?!

  Sport

Capelle - VCN's Ralph Backer mag je gerust een 'volleybalfenomeen' noemen. Want dat ben je als je op je 45e nog in een eerste team speelt dan bovendien kans maakt om te promoveren naar de Eredivisie! Het is een mooi en tegelijkertijd fascinerend beeld: een groep relatief jonge volleyballers met in hun midden één speler die qua leeftijd hun vader zou kunnen zijn, maar op het vlak van beleving nog altijd de geestdrift van een jonge hond uitstraalt. Noem het de onvergelijkbare power van Ralph Backer, sportbeest en volleyballiefhebber in één persoon verenigd. Still going strong.

Door Jan J. Timmer

"Ik ben schijnbaar gezegend met een sterk lijf", glimlacht Backer, die met VCN fier aan kop gaat in de Topdivisie, de één na hoogste volleybalklasse in Nederland. "Het gaat me nog steeds prima af, al merk ik natuurlijk wél dat ik geen 25 meer ben. Na een zware inspanning duurt het soms wat langer voor ik volledig hersteld ben. Maar in zijn algemeenheid voel ik me gewoon fit en lukt het me nog altijd om een positieve bijdrage te leveren aan dit leuke team bij deze mooie vereniging. Het feit dat ik in het verleden heel veel trainingsuren heb gemaakt en in de loop der jaren een schat aan ervaring heb opgedaan, betaalt zich in het heden nog altijd uit. Mijn routine en mijn rust zorgen er voor dat ik in wedstrijden vaak de ruimte en de tijd kan vinden om het spel van de tegenstander te analyseren. Je ziet aan de andere kant van het net dingen gebeuren waar wij op in kunnen spelen. De wijze van blokkeren bijvoorbeeld of een bepaalde onvolkomenheden in het positiespel. Veel jonge volleyballers zijn vooral bezig met hun eigen spel en dat van hun ploeggenoten. Ervaren krachten zoals Daan Spijkers en ik kijken verder en benutten die informatie om onze teamgenoten beter te laten functioneren. Het mooie is dat die jonge gasten het goed oppikken. Daardoor worden we als team steeds een stukje sterker. Het verklaart voor een deel ons huidige succes."

Beide spelers kwamen in het verleden jarenlang uit op Eredivisieniveau. De kans dat ze na deze zomer hun rentree gaan maken op het hoogste podium, is aanwezig. VCN immers is de trotse koploper in de Topdivisie en en zou zo maar eens kunnen promoveren. "We liggen op schema", stelt Backer glimlachend vast. "Maar we zijn er nog niet. Het verrast me overigens niet dat we het zo goed doen. Vorig seizoen zag je al een ontwikkeling in deze richting. We eindigden toen als vierde en spraken met elkaar af dat we zouden proberen om nog wat treetjes hoger te komen. In die fase zitten we nu. Het team vormt een prima mix tussen jongere volleyballers en oude rotten. we spelen lekker en zijn stabiel. Van tegenstanders horen we dat we heel lastig te bestrijden zijn omdat we in staat zijn om 'vanuit het iets' druk op te leggen en dwingend te spelen. Veel clubs hebben daar vooralsnog geen antwoord op. Ik besef echter ook dat we pas op de helft van de competitie zitten en er 'onderweg' nog veel kan gebeuren. We bekijken het daarom van wedstrijd tot wedstrijd. Natuurlijk gaan we voor het hoogst haalbare: in ons geval de Eredivisie. Het kán! Mochten we inderdaad de stap zetten dan heeft dat zeker ook gevolgen voor de vereniging. Er zijn dan extra dingen nodig. Meer geld is een eerste vereiste. Budget dat gebruikt moet worden om meer te kunnen trainen en de trainersstaf verder te ontwikkelen. Ook organisatorisch zal de vereniging goed gesteld moeten staan. Een behoorlijke krachttoer, zeker ook omdat ook Dames 1 het uitstekend doet en al evenzeer kans maakt om de Eredivisie te halen. De komende maanden zal blijken hoe het allemaal gaat lopen en op het bedrijfsleven er - hopelijk- vol achter gaat staan. Als dat allemaal lukt dan kunnen er weer gouden tijden aanbreken in sporthal Oostgaarde."

Dat de Eredivisie ook in sportief opzicht een pittige uitdaging is, hebben de mannen van VCN onlangs ervaren in de bekerwedstrijd tegen topclub Dynamo. De formatie van trainer/coach Ferry van Gal ging kansloos ten onder. "We kwamen met z'n allen behoorlijk te kort in dat duel. Ik ook. Op zulke momenten ervaar je aan den lijve het verschil tussen leuk meedoen in de Topdivisie en de echte top. Dynamo speelt volleybal op professionele basis en traint elke dag. Wij drie keer per week. Wil je meekomen in de Eredivisie dan is meer trainen een absolute must. De partij tegen Dynamo maakte veel duidelijk en was alleen daarom al bijzonder leerzaam."

Over zijn eigen sportieve toekomst is Ralph Backer aan het nadenken. "Ik geniet nog enorm van het trainen, het spelen en de omgang met mijn medespelers en de staf. Dat zou ik niet graag willen missen. In geval van promotie zal de vraag of ik nog belangrijk kan zijn voor het team, een alles bepalende rol spelen bij een besluit om door te gaan of niet. Op dit moment kan ik het allemaal nog prima aan, maar je weet niet of dat zo blijft. Ik wil absoluut het moment voor blijven waarop mensen vanaf de tribune of binnen onze ploeg met een meewarig gevoel naar me zitten te kijken omdat ik het niet meer kan brengen. Goede timing is in dit kader heel belangrijk en tegelijk razend moeilijk. We zullen zien hoe het gaat lopen. Mee hobbelen zonder dat ik iets toevoeg is in ieder geval geen optie. Wat ik ga doen na mijn volleyballoopbaan? Ik denk wel dat ik in de sport actief blijf, daarvoor ligt het me allemaal te na aan het hart. Wie weet ga ik verder als traineren kan ik mijn ervaring op die manier overbrengen aan jonge volleyballers. Er loopt hier genoeg talent rond, spelers en speelsters die het waard zijn om verder te brengen. Maar eerst ga ik nog even door met waar ik mee bezig was: lekker ballen in Heren 1. Want dat is en blijft het mooiste wat er is!"

Shopbox

Meer berichten