Met de chemie tussen Ivo Munter en zijn volleybalsters zit het wel goed. De coach wordt op handen gedragen. (Foto: Wijntjesfotografie.nl)
Met de chemie tussen Ivo Munter en zijn volleybalsters zit het wel goed. De coach wordt op handen gedragen. (Foto: Wijntjesfotografie.nl) (Foto: Wijntjesfotografie.nl)

'Munters meiden' bestormen de top

  Sport

Capelle - Het eerste damesteam van volleybalclub VCN lijkt onstuitbaar op weg naar de Eredivisie. De ploeg van trainer Ivo Munter staat fier aan kop in de Topdivisie en heeft inmiddels in het nationale bekertoernooi de halve finale bereikt; ook een signaal dat de Capelsen klaar lijken voor een historische overstap naar het hoogste niveau.

Door Jan J. Timmer

"Onze 3-0 overwinning op Eredivisie-lijstaanvoerder Eurosped was ook voor mij een enorme verrassing", glimlacht Munter over de meest recente stunt van zijn ploeg. "Die club speelde tegen ons op volle oorlogssterkte, maar gaandeweg het duel ontdekte ik tot mijn blije verbijstering dat we 'gewoon' beter waren. Dat was wel een bijzondere ervaring, ja. En toch ook een bevestiging dat we steeds sterker zijn geworden en nog steeds groeien. We hopen kampioen te worden; dat is het hoofddoel. Het vertrouwen binnen de ploeg is groot. Het is de truc om dat goede gevoel vast te houden en te blijven doen waar we goed in zijn: prima volleyballen. Het beste is om van week tot week te kijken en de druk buiten de deur te houden. Zolang we 'vrij' en 'los' kunnen ballen, zijn we op ons best.' Het huidige succes van de VCN-vrouwen komt niet uit de lucht vallen, maar is een prettig gevolg van zorgvuldig beleid. "Zo langzamerhand zit er een mooie lijn in onze opleiding", geeft Munter één van de pijlers onder de huidige hoogtijdagen aan. "Als je naar ons huidige Dames 1 kijkt dan zie je dat daar vier basisspeelsters al sinds hun mini-tijd met elkaar volleyballen. De vereniging heeft er een aantal jaren geleden voor gekozen om de jeugdopleiding stevig beet te pakken en gestructureerd te gaan bouwen. Daar heb je enthousiaste mensen bij nodig. Die hebben wij. Veel begint ook met het neerzetten van goede trainers. Dat is gebeurd. De gevolgen zijn zichtbaar. Neem ons Meisjes A-team. Dat wil en kan landskampioen worden. En ook Dames 1 is een ploeg met veel eigen-kweek en speelsters die VCN al lang trouw zijn. Toen ik vijf jaar geleden met deze groep aan de slag ging hadden we een half jaartje nodig om aan elkaar te wennen. Vanaf toen is er eigenlijk alleen maar sprake geweest van progressie. Het is een super sterke, stabiele groep meiden met diagonaalspeelster Elles Dambrink als talent van de buitencategorie. Zestien jaar is ze pas, maar al zó verschrikkelijk goed. Met z'n allen zijn we enorm benieuwd waar ons plafond ligt. Duidelijk is nu dat we ver kunnen reiken. Hoe ver? Dat wordt de komende maanden duidelijk. We moeten ons niet in slaap laten sussen door de recente successen, want het gevaar van onderschatting ligt altijd op de loer. Zeker tegen de 'kleinere' clubs uit onze poule. Als je een mindere dag hebt kun je daar averij oplopen. Ik kijk daarom van week tot week. Het is heerlijk om met deze groep te werken. Dat zou een reden kunnen zijn om er nog een zesde seizoen aan vast te plakken bij VCN, maar de meiden en het bestuur moeten dat ook willen. We gaan er over een paar maanden over praten. Eerst volleyballen, haha!"

Shopbox

Meer berichten