Elles (nummer 6) nadat ze scoorde op het NOJK. (Foto: Daniël Westrik)
Elles (nummer 6) nadat ze scoorde op het NOJK. (Foto: Daniël Westrik) (Foto: Daniël Westrik)

Volleybaltalent Elles Dambrink (15) schittert in Topdivisie

  Sport

Capelle/Ouderkerk aan den IJssel - Als je trouw de wedstrijdverslagen van de Capelse volleybalvrouwen leest, kan het zijn dat de naam Dambrink je bekend voorkomt. Met ervaring in onder andere de 1e divisie mocht Elles begin dit seizoen de Topdivisie aan haar lijstje toevoegen. De Ouderkerkse maakte haar debuut bij VCN Dames 1 en acteert zo op vijftienjarige leeftijd op het één na hoogste niveau van volleyballend Nederland.

Door Marit de Jong

Het begon allemaal bij Voleco, de volleybalclub uit het dorp. ''Ik volleybal daar sinds ik vier jaar oud ben. Daar heb ik tot vorig jaar gespeeld.'' Ze werden kampioen in de promotieklasse, maar Elles koos er toch voor om te vertrekken. Samen met Louise Bijlsma, met wie ze in 2017 Nederlands kampioen Beachvolleybal werd, kwam Elles dit seizoen naar VCN.

''We wisten eerst nog niet zeker of we weg wilden gaan, vanwege het kampioenschap. We hadden al wel bij andere clubs meegetraind. Uiteindelijk hebben we van alles de voor- en nadelen opgeschreven en hebben we voor VCN gekozen. We wilden samen op hoger niveau gaan spelen en deze club was een goede keus, omdat we door konden stromen naar het eerste.'' De reguliere trainingen en wedstrijden speelt het 1.84 meter (en een half!) lange kanon bij Dames 2, maar hogerop komen is ook gelukt!

''Na de eerste training met Dames 2 kwamen Louise en ik, Ivo (de trainer van Dames 1) op de gang tegen en die vroeg ons of we op woensdag mee wilden komen trainen. Later hadden ze voor een wedstrijd een keer een speelster te kort en viel ik in.'' Nu kunnen we terugblikken op meerdere wedstrijden waar ze binnen de lijnen stond als diagonaal en af en toe als passer-loper. Met een aanvalskracht van 79 km per uur deinst Elles niet terug voor de tegenstanders uit de Topdivisie.

Hoe ver is de Eredivisie nu nog? ''Ik denk niet zo heel ver meer. Ik train elke vrijdag mee met TalentTeam Papendal, zij spelen Eredivisie. Verder kijk ik wat het aanbod is, maar ik hoop nog nergens op. Ik maak het seizoen bij VCN gewoon af en daarna kijken we weer verder.''

Elles heeft anders genoeg andere plannen. ''Ik doe vwo, ik zit in m'n 4e jaar op het Krimpenerwaard College. Ik wil sowieso gaan studeren; iets met informatica, rechten of economie. Op een gegeven moment houdt je volleybalcarrière ook op en dan heb je niks.''

Maar voorlopig denken we daar niet aan! Wilt u Elles zien knallen in de sporthal? Op zaterdag 16 maart speelt VCN Dames 2 om 17.00 uur weer thuis in Sporthal Oostgaarde tegen Peelpush! En als dat niet genoeg is, speelt VCN Dames 1 om 19.30 uur ook een potje tegen OBEG Donitas. Genoeg sportplezier dus!

Meer weten over VCN? Kijk dan eens op de website:

www.volleybal-vcn.nl