Faye Noorman in actie tijdens een naginata-gevecht. (Foto: Wijntjesfotografie.nl)
Faye Noorman in actie tijdens een naginata-gevecht. (Foto: Wijntjesfotografie.nl) (Foto: Wijntjesfotografie.nl)

Faye Noorman: Ster in naginata

  Sport

Capelle aan den IJssel - Faye Noorman keerde met twee medailles terug van het EK naginata. In de nabij Bordeaux gelegen plaats Merignac veroverde ze zilver met het nationale team en behaalde ze brons op het individueel technisch onderdeel 'engi'.

Door Jan J. Timmer

"Ik heb vaker aan EK's en WK's meegedaan maar nooit eerder twee medailles in één toernooi gewonnen", vertelt de 28-jarige sportvrouw. "Ik ben hier eg blij mee." Faye Noorman kwam in 2003 voor het eerst in aanraking met de Japanse vechtsport naginata. "Mijn broer Axel werd lid van de Capelse vereniging Naginata Kai en ik volgde een jaar later." Bij naginata wordt een 2.25 meter lange stok gebruikt om tegenstanders mee af te weren en aan te vallen. De technieken zijn ooit ontstaan op het slagveld, waar Japanse krijgslieden ze als geducht wapen hanteerden. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde naginata zich als sport en werd het materiaal aangepast. "Het mes aan het einde van de stok werd vervangen door bamboe", vertelt Faye Noorman. Het stafonderdeel is van eikenhout. Wat bleef was de techniek. In Japan geldt naginata als een bekend onderdeel van de gymles op vrouwenscholen. Het is een prima middel om je te verdedigen. Bij het sporten draag je een een wit jasje (de 'gi') en een soort broekrok (de 'hakama'). Op zich is de sport niet duur om te beoefenen. De kosten zitten voor mij vooral in de deelname aan de internationale toernooien. Die moet je zelf dragen."
Faye Noorman maakte haar internationale debuut in 2010 op het EK in Duitsland. "Dat was geen doorslaand succes", glimlacht ze. "Ik herinner me ervan dat ik enorm zenuwachtig was en er de eerste toernooidag niet al teveel van bakte. In latere EK- en WK-edities ging het gelukkig een stuk beter. En dan nu die twee plakken op het EK in Bordeaux. Ik ben er verschrikkelijk blij mee."

Meer informatie: www.facebook.com/naginatakai.

 

Shopbox

Meer berichten