Adil Belkaid: druk bezig om zijn deelname aan EK en WK veilig te stellen. (Foto: Wijntjesfotografie)
Adil Belkaid: druk bezig om zijn deelname aan EK en WK veilig te stellen. (Foto: Wijntjesfotografie) (Foto: JOHN WIJNTJES)

Judoka Adil Belkaid gebruikt zomer voor plaatsing EK en WK

  Sport

Capelle - Het zijn drukke tijden voor Adil Belkaid, één van de topjudoka's van sportschool Slingerland in Capelle aan den IJssel. Zo deed hij mee aan een Europa Cup-toernooi in Polen en Duitsland en binnenkort reist hij af naar Praag en Lissabon om ook daar zijn krachten te meten met de internationale elite.

 

Door Jan Timmer

"Goede resultaten bij Europa Cup- en World Cup-toernooien zijn belangrijk omdat ik daarmee mijn selectie voor EK en WK kan afdwingen", vertelt de jonge vechtsporter. "Naar beide evenementen mag Judo Bond Nederland tien mannen en vrouwen afvaardigen. Ik mag vaststellen dat ik door mijn goede prestaties al aardig in de richting begin te komen. Zeker mijn bronzen medaille in Polen tikt lekker aan. Hopelijk komt daar nog een podiumplaats bij. In dat geval kan het bijna niet meer misgaan en kan ik me opmaken voor twee mooie toernooien, waarvan het Junioren-WK extra speciaal is omdat deze plaatsvindt op de Bahama's!"
Belkaid houdt zich iedere dag met judo bezig. Trainen doet hij bij JBN, een sportschool in Schiedam en bij Slingerland in Capelle. "Door mijn drukke programma ben ik nog maar één keer per week bij Slingerland", zegt de nationaal jeugdkampioen. "Dat is op zich jammer, maar het contact is en blijft goed. Na elk toernooi bel ik met mijn trainer daar en spreken we dingen door." Nu Belkaid zich in een maalstroom van internationale toernooien bevindt, traint hij volgens aangepast schema. "Ik ben topfit en in een prima wedstrijdritme. De trainingen gebruik ik momenteel vooral om de puntjes op de i te zetten. Het is nu vooral ook heel belangrijk om op mijn gewicht te letten. Ik kom uit in de klasse tot 60 kilogram, maar weeg tussen de toernooien door meer. het is dus zaak om kort voor de keuring snel één a twee kilo kwijt te raken. Dat is elke keer een zware beproeving. Om de simpele reden dat je een paar dagen streng moet vasten. Voordat de weging plaatsvindt voel ik me meestal belabberd. Na de weging komt een zeer belangrijke fase: dan moet je zorgen dat je zo snel mogelijk herstelt en klaar bent voor je eerste optreden op de mat.Maar je weet waarvoor je het doet he. Uiteindelijk gaat het om dat ene doel: om ooit op de Olympische Spelen op de mat te mogen staan. Parijs 2014, daar wil ik zijn."

Adil Belkaid begon als vijfjarig jongetje met judo. Al op relatief jonge leeftijd werden zijn kwaliteiten gezien door de judobond die hem via een speciaal programma opleidde tot wat hij nu is: een nationale topjudoka die ook bij internationale toernooien zijn mannetje staat.

Shopbox

Meer berichten