• Enzo van der Heijden (l) en Patrick Speelman: optimistisch over seizoen TOC Heren 1.
• Enzo van der Heijden (l) en Patrick Speelman: optimistisch over seizoen TOC Heren 1. Foto: Jan Timmer

TOC Zondag Heren 1 wil op prijzenjacht

Sport 709 keer gelezen

CAPELLE • Zondag-Heren 1 van TOC is vastbesloten zijn partijtje mee te blazen in de Topklasse. Een interview met Enzo van der Heijden en Patrick Speelman.

Echt tennisweer is het niet vandaag. Buiten plenst het er stevig op los, reden voor Enzo van der Heijden en Patrick Speelman om alleen omdat het even moet - de foto - even de knusse warmte van het TOC-clubhuis te verlaten.

Voor Enzo van der Heijden is het complex van de  tennisvereniging aan de Groenedijk aan de boorden van de Hollandsche IJssel al een tijdje bekend terrein. Hij maakte vorig seizoen zijn entree in Zondag-Heren 1 van TOC. De 22-jarige inwoner van Berkel en Rodenrijs maakte destijds samen met zijn broer Xavier de overstap van de gerenommeerde vereniging Berkenrode en zijn competitieclub Dekker Zoetermeer naar Capelle aan den IJssel. “Een bewuste switch,” legt hij uit. “Ik zocht een club waar ik tennis op goed niveau kan combineren met mijn rechtenstudie. Bij TOC heb ik die gelegenheid. Tennis heeft bij mij altijd op één gestaan, tot ik er op mij zeventiende achter kwam dat ik weliswaar best goed speelde, maar er geen profloopbaan op hoog niveau voor mij inzat. Als dat besef tot je doordringt is het handig om je focus wat te verleggen. Ik deed dat door te gaan studeren en te blijven sporten. Bij TOC vind ik in een uitdagende omgeving de perfecte balans tussen studie en tennis.”

Leuke gasten
Patrick Speelman speelde de voorbije jaren voor Eredivisieclub Nieuwerkerk. Met zijn keuze voor TOC gaat hij één niveau lager tennissen. “Om goed te functioneren in de Eredivisie moet je topfit zijn,”  weet de 25-jarige inwoner van Puttershoek. “En dat ben ik niet, of althans nóg niet. Vorig seizoen scheurde er tijdens een recreatief potje voetbal een enkelband bij mij af. Dat gebeurde net voor de competitie. Ik was tot december uitgeschakeld door die blessure. Uiteindelijk speelde ik nog wel wat wedstrijden, maar geweldig was het allemaal niet. Sander Zijlstra, met wie ik ook ondernemend actief ben met padel in Capelle en Krimpen aan den IJssel, speelde al bij TOC en vroeg me om in heren 1 te komen spelen. Dat leek mij een goed idee. Inmiddels werk ik een aantal maanden samen met mijn teamgenoten en mag ik vaststellen dat het leuke gasten zijn. Overigens kende ik de vereniging al. Ik heb hier ooit in de jeugd gespeeld en ben met TOC zelfs een keer kampioen geworden in de eerste klasse. Mooie herinneringen dus.”

Sterk team
Enzo van der Heijden en Patrick Speelman maken deel uit van een ploeg die verder bestaat uit Xavier van der Heijden, Sander Zijlstra, Wietse Janssen en Thom van der Velden. “We hebben een sterk team,” vindt Enzo van der Heijden. Patrick Speelman wil nog wel een stap verder gaan met zijn superlatieven: “Schrijf maar op: TOC Zondag-Heren 1 wordt kampioen”, voorspelt hij. “Ik denk ook dat we hoge ogen gaan gooien,” vult Van der Heijden aan. “Vorig seizoen konden we ons al goed meten met de meeste tegenstanders. Met de komst van Patrick zijn we weer een stuk sterker geworden. Hij brengt namelijk naast een hoop gezelligheid óók Eredivisie-ervaring mee. Dat gaat straks echt schelen, zeker in de duels waarin het hangt tussen winst en verlies.”

Patrick Speelman op zijn beurt is zeer te spreken over zijn teamgenoten. “Prima gasten,”, stelt hij grijnzend vast. “En ze kunnen ook nog eens goed tennissen. Neem Enzo, hij heeft het afgelopen jaar weer flink wat open toernooien gewonnen en beschikt over een uitstekende vastheid qua slagen en gaat voor elke bal. Voor veel tegenstanders is die manier van spelen super frustrerend. Hij slaat gewoon alles terug”, lacht Speelman. “Zo heeft iedereen in ons team specifieke kwaliteiten die samen een sterk geheel vormen en ons tot één van de favorieten maken in onze poule.” 

De competitie start op zondag 9 april. In speelronde 2 staat voor TOC meteen een ‘kraker’ op het programma: de confrontatie met TC Kralingen. “Die club is al bij voorbaat een grote titelconcurrent,” weet Enzo van der Heijden. “Ze hebben daar weer flinke investeringen gedaan in goede spelers, het is een relatief rijke club. Maar we zijn niet bang voor ze. Dat wordt ongetwijfeld een mooie pot. We hebben er zin in.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Hoofdrijbaan Algerabrug deels dicht van 12 op 13 juni Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Voortuinverkoping in Fascinatio Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Capelse voetbalclubs strijden in augustus om Capelle Bokaal Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Vijf TurnAround-turnsters naar toernooi Ahoy Cup Sport 7 jun., 17:30
Afbeelding
Capellenaar (20) aangehouden na weggooien vuurwapen 112 7 jun., 15:36
Afbeelding
Column - Kankerlijer, het went nooit! Nieuws 7 jun., 14:00
Afbeelding
Automobiliste rijdt onder invloed tegen verkeersbord 112 7 jun., 12:41
Afbeelding
Capelse Myrthe is Mrs Netherlands Europe 2023 Nieuws 7 jun., 11:15