• Thomas Vandamme: toerfietser en voorzitter IJsselrenners.
• Thomas Vandamme: toerfietser en voorzitter IJsselrenners. Foto: PR

Thomas Vandamme: ‘Niets is mooier dan samen toerfietsen’

Sport 1.373 keer gelezen

CAPELLE • Met z’n 24 jaar zou Thomas Vandamme weleens de jongste sportvoorzitter van de regio kunnen zijn. Hij geeft leiding aan toerclub De IJsselrenners.

Niets is mooier dan met collega-enthousiastelingen op je racefiets stappen en in een rustig rijtempo verschillende landschappen te doorkruisen. Was getekend: Thomas Vandamme. Hij is de voorzitter van Toerclub De IJsselrenners. “Het plezier is precies de reden waarom ik mij ruim twee jaar geleden bij de club aanmeldde als lid. Ik fietste in mijn geboorteland België al graag in het rond en zocht, nadat ik in Nederland ging studeren, gelijkgestemde toerliefhebbers. Ik vond niet alleen hen, maar ook de liefde van mijn leven. Na afronding van mijn opleiding besloot ik mijn oude woonplaats Brugge in te ruilen tegen de Randstad. Bijkomend voordeel van die definitieve verhuizing: ik kon blijven bij De IJsselrenners.”

Vandamme, die Bedrijfskunde en Consulting studeerde en werkt voor een consulting-bedrijf dat ondernemingen adviseert op strategisch gebied, is inmiddels een kleine twee jaar voorzitter van De IJsselrenners. Hij volgde in die hoedanigheid Peter Tija op. “Toen de vacature ter sprake kwam vond ik het meteen leuk om de uitdaging aan te gaan,” vertelt Vandamme. “Dat enthousiasme had en heeft zeker óók te maken met het feit dat de vereniging aan een nieuwe fase is begonnen. Vóór corona veel in ons land tijdelijk lamlegde was onze club tot 29 leden gekrompen. De overheidsmaatregelen zorgden in ons geval voor groei. Mensen zochten naar alternatieve mogelijkheden om in beweging te komen en aan hun gezondheid te werken. Voor onze toerclub betekende dat nieuwe aanwas. Momenteel mogen veertig mensen zich ‘IJsselrenner’ noemen. Onze leden zijn afkomstig uit Capelle en omgeving en van allerlei pluimage. Er zijn een paar dingen die hen bindt: het plezier in toerfietsen, de gezelligheid onder elkaar en het plezier van buiten actief zijn zonder dat daar een competitief karakter aan kleeft. We willen met elkaar op een verantwoorde en veilige manier genieten van onze hobby. En dat maken we ook waar. Ik besef dat het toerfietsen niet bij iedereen een geweldig goede naam heeft, reden voor ons om ons juist wél correct te gedragen. Speciaal voor dat doel hebben we een cursus ‘Wegkapitein’ georganiseerd waarin alle aspecten ‘onderweg’ worden behandeld. Wij maken als vereniging graag gebruik van alle mooie routes die er zijn, maar dan wel op een manier die niemand irriteert. Ons plezier mag niet het plezier van een ander verpesten.”

Wegwijs
Wie lid wil worden van de IJsselrenners heeft eigenlijk alleen maar een fiets en wat basisconditie nodig. De club zorgt vanaf de start voor een persoonlijke introductie en een ‘buddy’ die nieuwe leden letterlijk en figuurlijk ‘wegwijs’ maakt. Het werkt heel simpel”, weet Thomas Vandamme: “heb je belangstelling om je bij ons aan te sluiten, kijk dan op onze website www.ijsselrenners.nl of neem direct contact met mij op via 06- 82347964. Daarna gaat er een wereld voor je open”, lacht hij. “We trekken er vanaf komend najaar als club elke week op woensdag en zondag op uit voor een toerrit. De zondagsgroep delen we in op twee gemiddelde snelheden: plusminus 30 en 25 tot 27 km per uur. Zo blijft het voor iedereen leuk om mee te fietsen. Daarnaast organiseren we regelmatig leuke extra events, zoals clubweekenden, de befaamde C5C - een 300 kilometerlange rit langs vijf ‘Capelle’s’ in Nederland en België - en verschillende andere ritten. Nieuw dit jaar is onze trip naar de Vogezen in Frankrijk. De leden kunnen kiezen uit een verblijf van enkele dagen inclusief overnachtingen of een kortere versie. Echt iets om je nu al op te verheugen.”

Liefhebber
Als rasechte Vlaming deed Thomas Vandamme de liefde voor de fiets al op jonge leeftijd op. “Ik ben sowieso een wielerliefhebber. Mijn opa heeft mij dat bijgebracht. Mijn ouders waren er minder van gecharmeerd en vonden het geen goed idee dat ik op een racefiets stapte. Tijdens een wat langer verblijf in Ierland wilde ik het landschap verkennen en kocht ik voor 160 euro een tweedehands ‘Eddie Merckx. Dat was het moment waarop ik verslingerd raakte aan de pedalen en het asfalt. En zo is het nog steeds. Nogmaals: toerfietsen: er is niets mooiers.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Echtpaar Simonis 70 jaar getrouwd Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Regentenkamer Van Cappellenhuis open op 1 april Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Team speeltuin Rollebollebos zoekt vrijwilligers Algemeen 26 mrt., 11:30
Afbeelding
Capels Compliment voor Joke van Leeuwen Algemeen 26 mrt., 09:10
Afbeelding
Dansvoorstelling door studenten Algemeen 25 mrt., 11:00
Afbeelding
Ravage na botsing twee auto's op Slotlaan 112 25 mrt., 08:27
Afbeelding
Capelse Rommelmarkt reikt cheque uit aan Voedselbank Algemeen 24 mrt., 19:15
Afbeelding
Inschrijving avondvierdaagse Capelle-West start 1 april Algemeen 24 mrt., 17:00