• Mare Schallenberg met medailles omhangen.
• Mare Schallenberg met medailles omhangen. Foto: John Wijntjes

Succesvolle zwemswitch voor Mare Schallenberg

Sport 1.048 keer gelezen

CAPELLE • Mare Schallenberg heeft de switch gemaakt van synchroonzwemmen naar wedstrijdzwemmen. En met succes.

Haar recent behaalde acht (!) gouden medailles op het NK jeugd ‘kortbad’ (25-meter baan) en haar bronzen plak bij de senioren mogen gerust spectaculair worden genoemd. Vooral ook omdat ze nog maar relatief kort aan wedstrijdzwemmen doet.  ”Ik heb begin dit seizoen afscheid genomen van het synchroonzwemmen,” vertelt de 16-jarige Capelse. “Dat was geen gemakkelijk besluit, want ik deed het erg graag. Maar ik merkte de laatste tijd dat ik wedstrijdzwemmen steeds leuker begon te vinden. Ik heb beide sporten nog een tijdje geprobeerd te combineren, maar dat leverde een veel te zware trainingsbelasting en blessures op. Meer dan dertig uur per week trainen brak me op, hoe leuk ik het ook vond.” 

Nadat de bondscoach van het synchroonzwemmen haar afgelopen zomer meegaf dat ze in verband met de naderende voorbereiding op het EJK écht een keuze moest gaan maken, hakte Mare Schallenberg de knoop door. Ze koos voor het wedstrijdzwemmen. 

“Terugkijkend raakte ik getriggerd toen ik bij zwemvereniging De Lansingh, waar ik één keer per week mee trainde, tijdens de clubkampioenschappen prima tijden neerzette. Dat gaf me niet alleen een enorme kick, maar maakte me ook nieuwsgierig naar hoever ik als zwemster zou kunnen reiken. Ik besloot me helemaal op het wedstrijdzwemmen te gaan focussen. In die situatie zit ik nu al een aantal maanden met mijn NJK-medailles als voorlopig sportieve hoogtepunt. Sindsdien train ik bij het KNZB-opleidingscentrum in Den Haag. Vrijwel elke dag ben ik daar te vinden. Daarnaast train ik nog één keer per week mee met De Lansingh.” Mare is en blijft wel wedstrijdzwemster namens de Capelse club ACZ.

Limiet
Het mooie van wedstrijdzwemmen vindt Mare Schallenberg het feit dat ‘je aantikt en een tijd ziet staan’. “Dat is heel wat anders dan dat je, zoals bij het synchroonzwemmen, met een jury te maken hebt. Een klok is altijd eerlijk en vertelt je dat het sneller moet wil je nog beter worden. Jij alleen bent verantwoordelijk voor wat je in het water presteert.” De komende tijd gaat Mare Schallenberg zich richten op een mogelijke kwalificatie voor het EJK wedstrijdzwemmen. “Ik wil dolgraag een limiet halen. Daar ga ik me helemaal op focussen.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
College: 'Urgentie reparatie straatverlichting benadrukken bij netbeheerder' Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Twee workshops voor rouwenden bij Ondersteuningscentrum Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Vacare houdt christelijke meditatie-avonden in Schenkelkerk Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Potjes & Deksels op vrijdag bij Rechtstreexpunt in 's-Gravenland Algemeen 5 feb, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval rapen bij Hoeken tijdens Nationale Opschoondag Algemeen 5 feb, 09:06
Afbeelding
Echtpaar Veelo-Blom 60 jaar getrouwd Algemeen 4 feb, 15:00
Afbeelding
Knutselmiddagen bij speeltuin Kralingseveer Algemeen 4 feb, 11:30
Afbeelding
Lange celstraf geëist tegen Capellenaar vanwege wapenhandel 112 4 feb, 08:45