• Sinan Cakmak in zijn vertrouwde omgeving.
• Sinan Cakmak in zijn vertrouwde omgeving. Foto: Jan Timmer

Sinan Cakmak: judotalent met toekomst

Sport 2.903 keer gelezen

CAPELLE • Judoka Sinan Cakmak mag dan wel pas 14 zijn, als judoka vecht hij al mee tussen de landelijke toppers in de -18 categorie. Zijn doel: ooit acte de presence geven op de Olympische Spelen.

“Die weg is lang”, haast hij zich meteen te zeggen. “Maar het is nooit verkeerd om een doel te hebben, toch?” Als vierjarig jongetje kwam hij voor het eerst in aanraking met judo. “Mijn ouders vonden dat ik wat weerbaarder moest worden”, herinnert Sinan zich. “Ze vonden judo daarvoor een geschikte sport. En dat heeft gewerkt. De eerste jaren was ik lid van Sportschool de Korte. Daarna ben ik overgestapt naar Sportschool Slingerland in Capelle. Ik vind daar de sfeer prettig en krijg hartstikke goede training.” Rond zijn tiende werd judo steeds wat serieuzer voor Sinan Cakmak. Goede resultaten en de toewijding van zijn moeder zorgden daarbij voor een stimulans. “Haar rol is voor mij enorm belangrijk. Ze is enthousiast en rijdt me overal naar toe. Ik heb een periode gehad waarin ik wilde stoppen met judo, maar mijn moeder sleepte me er doorheen. Daar ben ik haar nog altijd dankbaar voor.”

Dit najaar beleefde Sinan Cakmak een belangrijke sportieve doorbraak, door in zijn klasse tot 73 kilogram een sterk bezette regionale wedstrijd te winnen in de categorie tot 18 jaar. “Dat toernooi gold als een meetmoment én voelde als een soort examen,” vertelt hij. “Ik weet nu dat ik aansluiting heb bij de sterkste judoka’s in mijn klasse, ook al zijn de meeste een paar jaar ouder en sterker dan ik. Met krachttraining hoop ik dat verschil steeds wat kleiner te maken en uiteindelijk een keer Nederlands kampioen te worden. En op de lange termijn hoop ik ooit uit te mogen komen op de Olympische Spelen.”

In de aanloop naar nieuwe sportieve krachtmetingen traint de voor zijn leeftijd bovengemiddeld sterke en aanvallend ingestelde judoka Sinan Cakmak vijf keer week bij een regionale selectie en bij Henk-Jan de Hek van Sportschool Slingerland. En in zijn schaarse vrije tijd mag de jonge judoka graag kijken naar wedstrijdbeelden van zijn grote voorbeeld: de Japanner Ono, een fameuze topjudoka. “Het leert me ook dat ik nog heel wat moet trainen om me te ontwikkelen tot een topjudoka. Want niets gaat vanzelf, dat is duidelijk.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 19 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15