• Sinan Cakmak in zijn vertrouwde omgeving.
• Sinan Cakmak in zijn vertrouwde omgeving. Foto: Jan Timmer

Sinan Cakmak: judotalent met toekomst

Sport 1.857 keer gelezen

CAPELLE • Judoka Sinan Cakmak mag dan wel pas 14 zijn, als judoka vecht hij al mee tussen de landelijke toppers in de -18 categorie. Zijn doel: ooit acte de presence geven op de Olympische Spelen.

“Die weg is lang”, haast hij zich meteen te zeggen. “Maar het is nooit verkeerd om een doel te hebben, toch?” Als vierjarig jongetje kwam hij voor het eerst in aanraking met judo. “Mijn ouders vonden dat ik wat weerbaarder moest worden”, herinnert Sinan zich. “Ze vonden judo daarvoor een geschikte sport. En dat heeft gewerkt. De eerste jaren was ik lid van Sportschool de Korte. Daarna ben ik overgestapt naar Sportschool Slingerland in Capelle. Ik vind daar de sfeer prettig en krijg hartstikke goede training.” Rond zijn tiende werd judo steeds wat serieuzer voor Sinan Cakmak. Goede resultaten en de toewijding van zijn moeder zorgden daarbij voor een stimulans. “Haar rol is voor mij enorm belangrijk. Ze is enthousiast en rijdt me overal naar toe. Ik heb een periode gehad waarin ik wilde stoppen met judo, maar mijn moeder sleepte me er doorheen. Daar ben ik haar nog altijd dankbaar voor.”

Dit najaar beleefde Sinan Cakmak een belangrijke sportieve doorbraak, door in zijn klasse tot 73 kilogram een sterk bezette regionale wedstrijd te winnen in de categorie tot 18 jaar. “Dat toernooi gold als een meetmoment én voelde als een soort examen,” vertelt hij. “Ik weet nu dat ik aansluiting heb bij de sterkste judoka’s in mijn klasse, ook al zijn de meeste een paar jaar ouder en sterker dan ik. Met krachttraining hoop ik dat verschil steeds wat kleiner te maken en uiteindelijk een keer Nederlands kampioen te worden. En op de lange termijn hoop ik ooit uit te mogen komen op de Olympische Spelen.”

In de aanloop naar nieuwe sportieve krachtmetingen traint de voor zijn leeftijd bovengemiddeld sterke en aanvallend ingestelde judoka Sinan Cakmak vijf keer week bij een regionale selectie en bij Henk-Jan de Hek van Sportschool Slingerland. En in zijn schaarse vrije tijd mag de jonge judoka graag kijken naar wedstrijdbeelden van zijn grote voorbeeld: de Japanner Ono, een fameuze topjudoka. “Het leert me ook dat ik nog heel wat moet trainen om me te ontwikkelen tot een topjudoka. Want niets gaat vanzelf, dat is duidelijk.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
College: 'Urgentie reparatie straatverlichting benadrukken bij netbeheerder' Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Twee workshops voor rouwenden bij Ondersteuningscentrum Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Vacare houdt christelijke meditatie-avonden in Schenkelkerk Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Potjes & Deksels op vrijdag bij Rechtstreexpunt in 's-Gravenland Algemeen 5 feb, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval rapen bij Hoeken tijdens Nationale Opschoondag Algemeen 5 feb, 09:06
Afbeelding
Echtpaar Veelo-Blom 60 jaar getrouwd Algemeen 4 feb, 15:00
Afbeelding
Knutselmiddagen bij speeltuin Kralingseveer Algemeen 4 feb, 11:30
Afbeelding
Lange celstraf geëist tegen Capellenaar vanwege wapenhandel 112 4 feb, 08:45