• Schaakvoorzitter Eduard Hartog.
• Schaakvoorzitter Eduard Hartog. Foto: John Wijntjes

‘Breedteschaken’ loont zich bij CSV

Sport 806 keer gelezen

CAPELLE • Waar in de loop der jaren veel schaakverenigingen fuseerden om te overleven, slaagt CSV er al 86 jaar glansrijk in om het hoofd zelfstandig boven water te houden.

Sterker nog: de Capelse Schaak Vereniging leidt een bloeiend bestaan met zo’n 45 seniorleden en een 35 leden tellende jeugdafdeling. “We hebben niets te klagen”, glimlacht Eduard Hartog, alweer tien jaar voorzitter van de club. “Een belangrijke factor voor ons succes is het feit dat we schaken als breedtesport zien, gezelligheid hoog in het vaandel voeren en open staan voor iedereen. Als je de spelregels kent kun je hier al aanschuiven op onze vrijdagse clubavond in het Huis van de Wijk in Schollevaar. Je wordt er met open armen ontvangen en meteen opgenomen in de vereniging. Daarnaast investeren we veel in de jeugd. Elke speelavond zijn er verschillende jeugdtrainers in touw om kinderen te helpen zich te ontwikkelen in de schaaksport. Zelf heb ik dat overigens ook een jaar of twaalf gedaan, met veel plezier.”

Zelf kwam Eduard Hartog als jonge tiener voor het eerst in aanraking met CSV. “We speelden destijds met de jeugd in het vroegere gebouw van de Jac. P Thijsseschool in Capelle-Middelwatering”, herinnert hij zich. “Je praat dan over het begin van de jaren tachtig. Het mooie is dat verschillende talenten van toen nog steeds aan CSV verbonden zijn. Een aantal van hen maakt momenteel deel uit van ons eerste team, dat in de tweede klasse uitkomt. Daarin hebben we inmiddels twee competitiewedstrijden gespeeld: één keer gewonnen en één keer verloren; niet slecht na onze promotie van vorig seizoen.”

Ooit kwam CSV 1 één seizoen uit op het hoogste nationale niveau, de ‘Meesterklasse’. “Dat was de tijd waarin een grote hoofdsponsor er voor zorgde dat we ons flink konden versterken met schakers van buitenaf”, weet Hartog nog goed. “Toen de geldschieter zich echter na verloop van tijd terug trok, zakte de club flink in. Uiteindelijk hebben we de boel met elkaar weer glad weten te trekken. Die ervaring leverde ook een les op: onze keuze om vooral een breedtesportvereniging te willen zijn. Dat is uiteindelijk een stuk gezonder en beter voor de continuïteit. Dat betekent wel dat de eerste klasse het maximaal haalbare zal zijn voor onze hoofdmacht. Geen punt. Zie ons maar als ‘topamateurs’. Daar is niks mis mee, toch?!”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws gisteren
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 24 apr, 09:46
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 24 apr, 09:06
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55
Afbeelding
Familiehuis Schollevaar met als thema 'de Koning': samenkomst op 28 april Nieuws 23 apr, 14:53