• Aad en Cor Kortlever.
• Aad en Cor Kortlever. Foto: Jan Timmer

Broers Kortlever: Gedeelde liefde voor CVV Zwervers

Sport 1.483 keer gelezen

CAPELLE • Aad en Cor Kortlever hebben minimaal drie dingen gemeen: ze zijn broers, werken bij hetzelfde bedrijf en voelen een diepe liefde voor CVV Zwervers.

CVV Zwervers koestert zijn vrijwilligers. De Capelse voetbalvereniging heeft er tot zijn eigen genoegen heel wat rondlopen. Onder wie de gebroeders Aad en Cor Kortlever, die samen een mooie familietraditie voortzetten.

Allebei zijn ze als sinds hun pupillentijd lid van Zwervers. Aad Kortlever trok het blauw-witte tenue voor het eerst aan op achtjarige leeftijd, nam eind jaren zeventig een korte ‘clubpauze’ en meldde zich in 1982 weer aan bij zijn grote voetballiefde. Ook Cor kwam als ‘pupil’ binnen en kende een ‘break’ in de periode waarin zijn kinderen nog klein waren. Om vervolgens weer terug te keren bij zijn  geliefde club. “Waar die passie voor Zwervers vandaan komt? “Niet zo moeilijk”, reageert Aad Kortlever (61). “Die is ons met de paplepel ingegoten door onze vader. Hij was hier ook tientallen jaren actief als vrijwilliger. Pa verkocht kaartjes bij thuiswedstrijden van het eerste elftal, maakte deel uit van de werkploeg en hield zich bezig met de inzameling van oude kranten.” “En vergeet oom Arie niet”, zegt Cor Kortlever (57). “Ook hij heeft duizenden uren op sportpark Couwenhoek doorgebracht als leider, barman en lid van de groep die terrein en onderhoud voor zijn rekening nam.”

Sfeer
Aad en Cor maakten de tijd nog mee waarin Zwervers nog geleid werd door de legendarische voorzitter ‘Meneer de Rie’, over een clubhuis beschikte dat tegen de Groenedijk zat aangeplakt en in Dick Koolmees een spits had die uit alle hoeken scoorde. “Het mooie van deze club is dat je nog heel wat mensen van vroeger tegenkomt wanneer je sportpark Couwenhoek opwandelt”, weet Cor Kortlever. Dat zegt me dunkt wel wat over de sfeer. Onze voorzitter Ger Jacobs speelt daar zeker óók een belangrijke rol in. Hij waardeert de vrijwilligers niet alleen, hij laat dat ook regelmatig blijken. Een ‘gouden vent’ voor de vereniging.”

Aad Kortlever - in het dagelijks leven nét als zijn jongere broer werkzaam in de grond-, weg- en waterbouw bij het Capelse bedrijf Van Delft Infra- is alweer een jaar of elf leider van Zwervers’ tweede zondagselftal en doet als dat nodig is bestratingswerk voor zijn club. Ook was hij een periode de ‘toto- en lottoman’ van sportpark Couwenhoek. Cor Kortlever fluit al decennia lang wedstrijden, is scheidsrechters-coördinator bij Zwervers, maakt sinds kort deel uit van de -13 commissie en is vlaggenist bij het tweede elftal. “Heel af en toe ging ik ook wel eens met het eerste elftal mee als grensrechter. De laatste keer was dit seizoen uit bij SHO. Ging niet helemaal goed, want ik liep een hamstringblessure op. Ik word schijnbaar toch wat ouder, hé”, lacht hij.

Plezier
Zelf voetballen doen beide broers al een aantal jaren niet meer. “Ik ben op mijn 50e gestopt, na een keepersloopbaan van zo’n veertig seizoenen”, vertelt Aad Kortlever. “Ik kon het best aardig, maar heb het eerste team niet kunnen bereiken. Mijn pech was dat Zwervers in de jaren zeventig en tachtig in de persoon van Bert van Deventer een geweldige eerste doelman had.” Voor Cor Kortlever zat zijn leven als voetballer er rond zijn veertigste op. “In de jeugd maakte ik steeds deel uit van de hogere teams, eenmaal in de senioren heb ik vooral in de lagere elftallen gespeeld”, vertelt de Capellenaar. “Met veel plezier, net zoals ik nog altijd lol heb in de vereniging en de mensen die er rondlopen. En dat Aad en ik ons als vrijwilliger inzetten, zien we als een vanzelfsprekendheid vanuit familietraditie. Hoeveel er ook veranderd mag zijn, dat echte ‘Zwervers-gevoel’ leeft nog altijd bij ons. Ik weet zeker dat dat nooit meer over gaat. Deze club hoort bij ons leven.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Veiligheidsmarkt bij station Schollevaar Algemeen 2 dec, 11:30
Afbeelding
We12Sing en Lionsclub organiseren “Carols for Charity” Algemeen 2 dec, 09:00
Afbeelding
IJsselstreekradio na twee jaar nog steeds groeiende Algemeen 1 dec, 18:36
Afbeelding
Bijna 20.000 euro voor Capelse clubs bij Grote Clubactie Algemeen 1 dec, 17:00
Afbeelding
Capellenaar (19) die mogelijk betrokken was bij geweldsincidenten langer vast 112 1 dec, 14:27
Afbeelding
Felyx stopt met deelscooters in Capelle Algemeen 1 dec, 13:45
Afbeelding
George Westerbeek ontvangt Capels Compliment Algemeen 1 dec, 13:15
Afbeelding
Capelse (73) overlijdt na ongeval in Rotterdam Algemeen 1 dec, 11:44