'Ome Piet' Huurman krijgt zijn koninklijke onderscheiding opgespeld.
'Ome Piet' Huurman krijgt zijn koninklijke onderscheiding opgespeld. Foto: Jan van der Arend

Interview: ‘Ome Piet’ levenslang verbonden aan Xerxes

24 aug, 11:00 Sport 105 keer gelezen

CAPELLE • Piet Huurman is 75 jaar lid en 50 jaar verzorger bij de Rotterdamse voetbalclub Xerxes/DZB. Daarom ontving hij afgelopen zaterdag een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Oskam.

In 1946, het jaar waarin voetbalkopstukken zoals George Best en Guus Hiddink werden geboren, meldde een 7-jarig jongetje zich bij de poorten van Xerxes in Rotterdam. Piet had toen niet kunnen bedenken dat hij 75 jaar later koninklijk onderscheiden en bejubeld zou worden door (oud-)voetballers en bestuurders om zijn verdiensten.

Naar de club gelokt

Smakelijk vertelt ‘ome Piet’ in zijn huiskamer hoe hij afgelopen zaterdag naar het complex van Xerxes/DZB in Rotterdam-Zevenkamp werd ‘gelokt’. Ondanks dat hij thuis door zijn kleinzoon al in Xerxes-kostuum was gehesen en zijn vrouw zogenaamd een dag wegging met een vriendin, was de aankomst bij het sportpark een volledige verrassing. “Er waren misschien wel 250 mensen op de club en er hing een grote vlag met daarop mijn afbeelding en de tekst ‘50 jaar verzorger’’’, vertelt Piet. “Mijn vrouw en ik gingen over de rode loper naar het podium, waar de burgemeester en Xerxes bestuurders toespraken hielden. Ik kreeg het steeds warmer, het was een bijzonder emotionele dag”. Anekdotes uit zijn loopbaan zijn er genoeg en ome Piet rakelt ze zonder problemen op. Bijvoorbeeld uit de tijd waarin Xerxes op de Antillen speelde om het amateurvoetbal te promoten en daarbij in minuscule vliegtuigjes tussen de eilanden vlogen. De teams speelden daar meestal ‘s nachts hun wedstrijden, omdat het overdag te heet was en de ijsblokken in de verzorgingstassen volledig smolt. Of over de periode waarin het eerste elftal van Xerxes vijf keer tegen het Nederlands Elftal met Van Hanegem en Cruijff speelde. 

Multifunctioneel

Hoewel Piet als pupil begon, heeft hij talloze functies bekleed bij de Rotterdamse club. Hij was als scout werkzaam, hielp bij de bouw van het nieuwe sportcomplex en stond achter de bar in de kantine wanneer dit nodig was. Hij vervulde soms zelfs de rol van elftalbegeleider en grensrechter tegelijk, waardoor het voorkwam dat hij in een net pak stond te vlaggen langs de lijn. Maar bovenal heeft hij precies 50 jaar gewerkt als verzorger voor diverse elftallen, een van zijn grootste verdiensten voor de club. Vaak was hij zo actief op de club, dat hij alleen op vrijdag thuis was. “Ik heb eigenlijk twee levens: een leven thuis en een leven bij Xerxes”. 

Dit jaar zal hij zijn werkzaamheden voor Xerxes/DZB neerleggen. Naast de oorkonde en het lintje kreeg ome Piet een prachtig bronzen beeldje, waardoor hij daadwerkelijk voor altijd met Xerxes verbonden zal blijven.

Huub Lakerveld

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
HC Capelle op zoek naar trainers Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Yoga in de Roo van Capelle Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Tekensessie bij KinderLab Schenkel Algemeen 10 aug, 20:00
Afbeelding
Zomerspeelfeest bij Rollebollebos Algemeen 10 aug, 18:30
Afbeelding
Column - Ronde van West is een Capels begrip Algemeen 10 aug, 16:00
Afbeelding
‘Skate Fever is een plek voor jong en oud’ Algemeen 10 aug, 13:30
Afbeelding
Oekraïense kunstexpositie in Rivium geopend Algemeen 10 aug, 11:30
Afbeelding
Judith Kraak: Passie voor bijen en natuur Algemeen 10 aug, 09:15