<p>Wout Schouten met links zijn collega Robin Diepenhorst. (Foto: Wijntjes Fotografie)</p>

Wout Schouten met links zijn collega Robin Diepenhorst. (Foto: Wijntjes Fotografie)

(Foto: Wijntjes Fotografie)

Wout Schouten is nu ‘thematrainer’ bij KCC

  Sport

Capelle - Wout Schouten is na een korte onderbreking terug in de korfballerij. De oud-trainer van onder meer KOAG werkt nu bij KCC/CK Kozijnen als ‘thema-trainer’.

Door Jan Timmer

Elke maandagavond gaat hij samen met collega (en oud-KCC 1-speler) Robin Diepenhorst aan de slag met de Capelse selectie. “KCC trainde in het verleden al ‘extra’ nop de maandag”, weet Schouten. “Die sessies bestonden voornamelijk uit krachttraining. Dat element hebben we er uiteraard ingehouden, maar er zijn nu ‘thema’-oefeningen’ aan toegevoegd. Het werkt als volgt: selectiespelers moeten zelf nadenken over welke elementen van hun spel ze willen verbeteren/ontwikkelen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om voorverdedigen, waarbij je gaat proberen om het tegenstanders moeilijker te maken om een assist te geven. Je kunt ook denken aan één tegen één-acties waarbij een ploeggenoot ‘vrij’komt te staan. Dat soort onderwerpen leggen ze voor aan Robin en mij en met die input gaan wij vervolgens een specifiek gerichte training voorbereiden. Het doel is om spelers individueel sterker te maken. Al die deeltjes bij elkaar komen natuurlijk ook het team ten goede.”

Veel sportverenigingen werken met trainingen waarbij de selectie collectief oefeningen doet. Coaches zijn daarbij vooral bezig met de ‘grote gemene deler’: het team. Ook Wout Schouten was gewend om als hoofdtrainer van KOAG zo te werken. “Niks mis mee, maar met de thematrainingen kun je net even meer de diepte in met een speler of speelster”, zegt hij. “Ik vind dat nuttig en mooi om te doen en het zorgt voor mij voor een nieuwe dimensie aan het trainersvak.”

KCC kwam bij hem terecht nadat bekend werd dat hij er na drie seizoenen hoofdtrainerschap van KOAG mee zou stoppen. “Met pijn in mijn hart, maar het totaalplaatje van twee trainingen, een wedstrijd en veel denkwerk werd me wat te veel”, aldus Schouten. “KCC heeft waarschijnlijk in de krant gelezen dat ik wat wilde minderen, want de club belde mij met het voorstel om één avond per week de thema-trainingen te komen verzorgen. Ik was meteen enthousiast. Op deze manier werken is qua tijdsbelasting prima te doen. Bovendien is het enorm leuk om met korfballers aan de slag te gaan die op het hoogste niveau hun sport bedrijven.Momenteel is het zo dat ik op maandagavond om 21.00 uur naar huis ga naar een aar leuke uurtjes en daarna de rest van de week tijd genoeg heb voor andere zaken. Natuurlijk houd ik me wel op de hoogte van het verdere wel en wee van KCC 1, maar tóch is het anders. Ik heb de eindverantwoordelijkheid niet meer. Dat voelt soms apart, maar het is goed zo. Het enige wat je soms mist is de spanning vóór een wedstrijd. Dat ‘boost-element’ ontbreekt nu, haha! Maar ik kan je ook vertellen: daar is goed mee te leven hoor. Ik heb het geweldig naar mijn zin in mijn huidige situatie. Eén avond per week training geven is in mijn situatie ideaal, temeer ook omdat ik zo toch verbonden blijf aan het korfbal.”

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden