Mark Verkerk tijdens zijn 'Iron Man'.
Mark Verkerk tijdens zijn 'Iron Man'. (Foto: PR)

Verkerk volbrengt 'Iron Man'

  Sport

Capelle - Capellenaar Mark Verkerk heeft een unieke prestatie geleverd. Hij volbracht onlangs zijn zelf ontworpen triatlon.

Verkerk liep al een aantal jaren met het idee rond om ooit mee te gaan doen aan een ‘Iron Man’, oftewel een complete triatlon bestaande uit 3800 meter zwemmen, 180 kilometer wielrennen en 42,195 meter hardlopen. Na een stevig voortraject met weken waarin hij veertien trainingsuren maakte, was hij er klaar voor om mee te doen aan de Iron Man van Barcelona die op 4 oktober zou plaatsvinden. “Corona gooide echter roet in het eten”, vertelt hij. “Echt super jammer, maar begrijpelijk. Omdat ik het zonde vond om ‘niets’ te doen na al die trainingsmaanden besloot ik zélf een Iron Man uit te zetten; een soort privé-race die begon op de roeibaan bij Zevenhuizen en zich verder helemaal in de Krimpenerwaard afspeelde. Er ging een flinke voorbereiding aan vooraf maar het was de moeite meer dan waard. Voor het 3,8 kilometer lange zwemonderdeel was ik het minste bang, omdat ik de laatste jaren al veel in buitenwater gezwommen had. De praktijk nú viel echter behoorlijk tegen. Het water was met 15.3 graden bitterkoud. Een kwestie van doorbijten. Eenmaal op de fiets gierde de kou de eerste tientallen kilometers nog door mijn lijf. Ik voelde me totaal verkrampt maar ging door. Alleen in het laatste deel van de 180 kilometer kreeg ik het weer moeilijk. Ook die driegende blokkade wist ik te overwinnen. En toen moest ik de marathon nog doen. Ook hier sleepten mijn wilskracht en mijn vrienden en familie me er doorheen. Ik zal nooit meer vergeten hoe dolgelukkig ik me voelde toen ik over de streep kwam na twaalf uur zware inspanning. Ik had mijn eigen ‘Iron Man’ volbracht. In sportief opzicht is dit het mooiste wat ik ooit heb meegemaakt. En het smaakt naar meer. Ik heb me inmiddels al ingeschreven voor Barcelona 2021!”

In het dagelijks leven is Mark Verkerk werkzaam als freelance projectmanager in software-appliicatieontwikkeling. Op 1 november stapt hij over naar een soortgelijke functie, maar dan in loondienst. Kort daarna start hij met de voorbereidingen op zijn nieuwe ‘target’: de Iron Man van Barcelona 2021. “Een mooie nieuwe uitdaging”, noemt de Capellenaar het.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden