• Politie bezig met onderzoek na de aanrijding.
• Politie bezig met onderzoek na de aanrijding. Foto: Nieuws op Beeld

Eis dodelijke aanrijding Maasboulevard: 8 jaar cel, rijontzegging en tbs

Nieuws 640 keer gelezen

CAPELLE/ROTTERDAM • Het OM heeft een celstraf van 8 jaar, een rijontzegging van tien jaar en tbs geëist tegen Mark G., die in september twee Capellenaren doodreed.

Capellenaar Jaap (79) en zijn vriendin (74) werden onderweg naar het vuurwerk van de Wereldhavendagen geschept door de bestelbus waarin Mark G. reed. Hij stapte na een ‘emotionele dag’ met veel te veel drank en drugs op achter het stuur, en reed het verliefde stel aan op de Maasboulevard. De slachtoffers overleden ter plaatse. Volgens de nabestaanden heeft G. zeker vier gezinnen ontwricht.

De emotie is voelbaar in de zaal van de Rotterdamse rechtbank, waar veel nabestaanden van de Capellenaren aanwezig zijn. Vijf van hen maken gebruik van hun spreekrecht. Ze blikken terug op 2 september 2023, de dag die uitmondde in een grote nachtmerrie. De zoon van Jaap kreeg het nieuws te horen op zijn vakantieadres in Kroatië. “Ik werd gebeld met het nieuws: ‘je vader is doodgereden’. Je moet je kinderen telefonisch vertellen dat hun opa is doodgereden. Je kunt ze niet opvangen.”

‘Beroofd van vader’

“Wat een verdriet heeft Mark ons veroorzaakt. Door hem ben ik beroofd van mijn vader, mijn anker, de man bij wie ik terecht kon voor vragen en advies in het leven. Mijn vader is als een rechtvaardige man gestorven.”

‘Helse pijn en onmacht’

Ook andere nabestaanden richten zich direct tot G. en verwijten hem dat hij hun levens geruïneerd heeft. “Het is niet alleen verdriet dat ik voel”, vertelt de dochter van het vrouwelijke slachtoffer (van wie familie de naam niet in de media wil zien). “Ik heb helse pijn, ik voel onmacht, oneerlijkheid, gemis, ik heb spanning en ben verkrampt. Zal ik ooit weer grip op mijn leven krijgen, over de Maasboulevard kunnen rijden zonder dat mijn adem stokt?”

Mark G. heeft een crimineel verleden en had een problematische jeugd. Hij heeft ADHD en een persoonlijkheidsstoornis met antisociale trekken, borderline en vanaf jonge leeftijd een verslavingsproblematiek, waar hij nooit volledig van af is gekomen. “Terwijl u zoveel kansen hebt gekregen hier iets aan te doen”, aldus de officier.

Emotionele dag

Voorafgaand aan de fatale aanrijding heeft Mark G. een ‘emotionele dag’ gehad. Hij had ruzie met een vriend, die hem klappen heeft verkocht. Daarna is G. naar zijn oma gegaan om met haar erover te praten. “Mijn oma is dementerend en die dag herkende zij mij niet meer. Toen knapte er iets”, verklaart hij. G. begint dan met drinken en rookt joints op het balkon bij zijn moeder en haar partner. Hij zou 15 tot 20 blikken bier op hebben, voordat hij ‘met moeite’ in de auto stapt en zijn dollemansrit door Rotterdam begint. 

Tijdens die rit lapt G. alle verkeersregels aan zijn laars: hij rijdt veelvuldig te hard, negeert rode stoplichten en doorgetrokken strepen, haalt rechts in en rijdt pionnen omver. De geschatte snelheid waarmee hij op de bewuste kruising reed was zo’n 111 kilometer per uur, waar 50 is toegestaan.

G. zegt zich vrijwel niets van de rit en de nasleep te herinneren. Alleen het moment waarop de voorruit van de auto naar binnen klapte staat hem bij. “Ik schrok daarvan. Maar verder weet ik niets meer.” Een dag na de aanrijding gaat hij naar het bureau. In eerste instantie om te melden dat zijn bus is gestolen. Pas later erkent hij wat hij veroorzaakt heeft.

Volgens de officier van justitie heeft G. het risico aanvaard dat hij een dodelijk ongeluk kan veroorzaken en noemt het kwalijk dat hij zich niets aantrok van zwakkere verkeersdeelnemers. Ook noemt hij het ongeloofwaardig dat G. zich niets herinnert. “Dat is nooit eerder voorgekomen bij deze man, alleen nu hij iets vreselijks heeft gedaan.”

De uitspraak is op 14 maart.

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 21 uur geleden
• De speurtocht leidt ook langs de houten kunstwerken.
Lentespeurtocht in het Schollebos Nieuws gisteren
• Pianist Roderigo Robles de Medina.
Gruppman Ensemble speelt Surinaamse muziek in Van Cappellenhuis Nieuws 22 apr, 10:33
Afbeelding
Werk aan fietspad Algerabrug: één helft blijft open Nieuws 22 apr, 08:07
Afbeelding
UPDATE - Stroomstoring Schollevaar opgelost Nieuws 21 apr, 11:13
• Speldje als erkenning voor Zeker Digitaal.
Stichting Leergeld kiest ambassadeur als erkenning voor hulp Nieuws 21 apr, 10:00
• Het gemeentehuis van Capelle.
Zeventien sollicitanten voor burgemeestersrol in Capelle Nieuws 19 apr, 16:31
Afbeelding
'Het Nederlandse lied' op het podium in het Isala Theater Nieuws 19 apr, 15:17