Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Goed idee, neem de fiets vaker mee

Nieuws 288 keer gelezen

Fietsen moet aantrekkelijker en veiliger worden, stelt de gemeente in het nieuwe fietsbeleid voor de komende jaren. Doel van de Capelse maatregelen is het aantal reizen met de fiets in 2035 met 10 procent te verhogen, door Capellenaren te ‘verleiden’ om vaker de fiets te pakken. 

Uitstekend idee. In het persbericht dat ik kreeg vergelijkt de gemeente cijfers van Rotterdammers (23 procent van de reizen is per fiets) en Krimpenaren (27 procent) om ons Capellenaren (21 procent) te stimuleren meer de fiets te pakken. Nu zijn die verschillen grotendeels verklaarbaar. Aan de andere kant van de IJssel rijdt geen metro en in Rotterdam wonen zo ontzettend veel studenten en gaan forensen liever met de fiets naar de dure parkeerstad waar men binnen de ring overal moet betalen voor parkeren.

Ik fietste vaak, maar raakte in de loop der jaren drie fietsen kwijt rondom De Koperwiek. Nota bene een keer toen ik een vergadering op het gemeentehuis had over veiligheid. Desalniettemin is er nu een openbare gratis overdekte stalling waar je volgens de tekst op de glazen schuifdeur ‘ten allen tijde’ (in plaats van te allen tijde) op eigen risico bewaakt parkeert. Uitstekend initiatief! Bij Capelsebrug is er een nieuwe stalling die nu al propvol staat en waar fietsen weer her en der neer worden ge…… Daar loopt de grens tussen Rotterdam en Capelle en waar in het verleden heel streng toezicht werd gehouden en veel fietsen werden weggesleept, wordt nu veel toegestaan. Wil je inwoners meer aan het fietsen krijgen, zul je meer moeten doen aan bewaakte en/of nette stallingen. Immers, van alle nieuwe fietsen is een meerderheid nu met elektrische ondersteuning. En laten die nu vrij duur zijn. Accu eruit en fietscomputer mee, luidt dan het devies.   

Daarnaast zijn er teveel gebieden in Capelle waar je als fietser volgelvrij bent voor automobilisten en scooters die deels over de ongescheiden fietspaden rijden. Fietsroutes voor kinderen zijn dan ook in de winter extra gevaarlijk. In die donkere periode zijn fietsers toch al aangeschoten wild omdat of ze hebben zelf geen licht of ze rijden op een donker stuk weg. Een algehele veiligheidsinventarisatie door groepen Capelse weggebruikers kan daarbij een belangrijke bijdrage leveren aan nog veiliger fietsen. Dan nemen mogelijk ook meer mensen de (e-)bike. 

C. Hulsbus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Afbeelding
Nieuwe Rotterdampas geldig: aanvragen of verlengen weer mogelijk Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Kom met vragen over geldzaken langs bij de Wijkwinkel Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Bestuurder (23) overlijdt bij eenzijdig ongeval op Abram van Rijckevorselweg Nieuws 3 mrt, 08:18
• Het NH-Hotel
Asielzoekers in pand Barbizonlaan verhuizen tijdelijk naar NH-Hotel Nieuws 1 mrt, 15:05
Afbeelding
Vaccinatiedagen voor Capelse 9-, 10- en 14-jarigen in april Nieuws 1 mrt, 14:00
Afbeelding
Wijkagente Middelwatering-Oost houdt 5 maart spreekuur in Capelse bibliotheek Nieuws 1 mrt, 11:42
Afbeelding
Dit zijn de genomineerden voor de Capelse Sport Awards Nieuws 1 mrt, 09:09
Afbeelding
Muzikale show in Isala in teken van Elvis Presley Nieuws 29 feb, 16:05