• Burgemeester Peter Oskam.
• Burgemeester Peter Oskam. Foto: Jan van der Arend

Peter Oskam vertrekt als burgemeester en wordt Griffier Tweede Kamer

Nieuws 925 keer gelezen

CAPELLE • Peter Oskam vertrekt als burgemeester van Capelle aan den IJssel. Oskam wordt, bij instemming van de Tweede Kamer, op dinsdag 19 december beëdigd als Griffier van de Tweede Kamer der Staten-Generaal in Den Haag. 

Oskam is burgemeester van Capelle aan den IJssel sinds 4 januari 2016. Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit zal in overleg met de gemeenteraad van Capelle op korte termijn een waarnemend burgemeester benoemen. Maandag 18 december is de laatste gemeenteraadsvergadering onder leiding van voorzitter Peter Oskam. 

In een reactie op zijn vertrek zegt burgemeester Oskam: “Met gemengde gevoelens neem ik afscheid van Capelle aan den IJssel en alle Capellenaren. Deze stad heeft een bijzonder plekje in mijn hart gekregen en ik ben trots op wat we in bijna 8 jaar samen met inwoners, gemeenteraad, het college, partners in de stad en de ambtelijke organisatie hebben bereikt. De uitdaging om als Griffier, - de hoogste ambtenaar en adviseur van de Tweede Kamer -, aan de slag te gaan spreekt mij enorm aan en geeft me de kans om landelijk en ook internationaal een bijdrage te leveren aan het democratische proces.”

Waarnemer
Jaap Smit: ‘Ik feliciteer Peter van harte met zijn benoeming als griffier van de Tweede Kamer. Ik heb hem leren kennen als een goede en moedige bestuurder die in de afgelopen acht jaren een zeer gewaardeerde burgemeester is geweest in Capelle. Hij heeft een uitstekende staat van dienst. Ik zie hem niet graag vertrekken uit het burgemeestersambt, maar snap de terugkeer naar de Tweede Kamer in deze nieuwe rol. Ik wens hem veel plezier en succes!’
De zoektocht naar een nieuwe kroonbenoemde burgemeester neemt minstens zeven maanden in beslag. Aangezien niet direct kan worden voorzien in een opvolger zal de commissaris van de Koning een waarnemend burgemeester benoemen. Binnenkort spreekt hij de fractievoorzitters over het gewenste profiel van een waarnemer. Ook zal hij vooruitblikken op de planning van de start van de kroonbenoemingsprocedure.

De bijna oud-burgemeester blijft in Capelle aan den IJssel wonen. In januari worden Capellenaren in de gelegenheid gesteld om op informele wijze afscheid te nemen van burgemeester Oskam en hem te bedanken voor de afgelopen jaren. Informatie hierover volgt op een later moment.

Griffier van de Tweede Kamer
De Griffier adviseert de Kamer, de Voorzitter en het Presidium over procedurele en staatsrechtelijke aspecten van de werkzaamheden van de Tweede Kamer. De Griffier is de hoogste ambtenaar van de Tweede Kamer der Staten-Generaal en geeft leiding aan de ambtelijke organisatie.

Mr. Peter Oskam (1960) werd als opvolger van Frank Koen op 4 januari 2016 beëdigd als burgemeester van Capelle aan den IJssel. Daarvoor was hij namens het CDA lid van de Tweede Kamer (2012 – 2016). Hij was rechter bij de rechtbank in Den Haag en vicepresident van de Rechtbank in Arnhem en Amsterdam en werkzaam bij het Openbaar Ministerie en de politie. Tussen 1992 en 2004 floot hij als scheidsrechter wedstrijden in het betaalde voetbal. Nog steeds is Oskam bestuurlijk actief voor de KNVB en de UEFA. Peter Oskam is getrouwd en heeft zes kinderen.

• Burgemeester Peter Oskam.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Afbeelding
Nieuwe Rotterdampas geldig: aanvragen of verlengen weer mogelijk Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Kom met vragen over geldzaken langs bij de Wijkwinkel Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Bestuurder (23) overlijdt bij eenzijdig ongeval op Abram van Rijckevorselweg Nieuws 3 mrt, 08:18
• Het NH-Hotel
Asielzoekers in pand Barbizonlaan verhuizen tijdelijk naar NH-Hotel Nieuws 1 mrt, 15:05
Afbeelding
Vaccinatiedagen voor Capelse 9-, 10- en 14-jarigen in april Nieuws 1 mrt, 14:00
Afbeelding
Wijkagente Middelwatering-Oost houdt 5 maart spreekuur in Capelse bibliotheek Nieuws 1 mrt, 11:42
Afbeelding
Dit zijn de genomineerden voor de Capelse Sport Awards Nieuws 1 mrt, 09:09
Afbeelding
Muzikale show in Isala in teken van Elvis Presley Nieuws 29 feb, 16:05