• Het projectkoor Vida Vocalis.
• Het projectkoor Vida Vocalis. Foto: Trudi Bos

Eerste lustrumviering projectkoor Vida Vocalis met groots concert

Nieuws 633 keer gelezen

CAPELLE • Met de Petite messe solennelle van Rossini viert Vida Vocalis haar eerste lustrum. Het is het vijfde project sinds het koor zich als projectkoor manifesteerde. Vida Vocalis pakt daarom groot uit. Zo wordt uitgeweken naar de grotere Pauluskerk. Maar bovenal is de Petite messe solennelle een groots en meeslepend werk, waar 42 zangers, vier professionele solisten en twee begeleiders op piano en harmonium aan meewerken.

“Hoewel de titel anders doet vermoeden, is het geen kleine mis en ook niet plechtig. Het werk ademt een opera-achtige sfeer uit. Soms klein en intiem maar vaak ook vrolijk, intens en meeslepend”, aldus Jos van der Ploeg.

Vincent Spoelman is dirigent van het koor en beveelt net als Jos van der Ploeg dit meesterwerk van harte aan bij het publiek. “De Petite messe solennelle is geschreven in 1864 en een van de laatste werken van Rossini. Hij schreef het 34 jaar na het voltooien van zijn laatste opera en noemde het zijn ‘zonde van de oude dag’. Oorspronkelijk is het bedoeld voor twaalf zangers, waaronder vier solisten, twee piano’s en harmonium. Later maakte Rossini nog een bewerking voor orkest, vooral omdat hij bang was dat anderen dat na zijn dood slechter zouden doen. Ook vroeg hij toestemming van de paus om het stuk in de kerk uit te voeren met vrouwelijke zangers in plaats van met castraten, maar dit werd niet toegestaan. De orkestrale versie werd pas na de dood van Rossini uitgevoerd. De reacties waren wisselend, van zeer lovend tot: ‘Hij had beter nog een opera kunnen schrijven’. Het was dan ook een, voor die tijd, ongebruikelijke compositie.” 

“Vida Vocalis voert de oorspronkelijke versie uit met vier solisten, piano en harmonium”, aldus Spoelman, die zelf bij de Nationale Opera zingt. “De solisten zijn Anna Majchrzak, Florieke Beelen, Leon van Liere en David Visser. Verder wordt het koor begeleid door Mark van Nispen op piano en Margriet den Hartog op harmonium. In voorgaande jaren werden onder meer het Requiem van Howells en Dido and Aeneas van Purcell uitgevoerd. Wij zijn een projectkoor met als thuisbasis Capelle.”

“Het optreden op 2 december in de Pauluskerk aan de Merellaan 352 begint om 20:00 uur en een kaartje, inclusief consumptie, kost 20,00 euro en zijn al te reserveren via www.vidavovalis.nl. We proberen met dit optreden bekende werken dichterbij het Capelse publiek te brengen. De vorige keren waren een groot succes.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Afbeelding
Nieuwe Rotterdampas geldig: aanvragen of verlengen weer mogelijk Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Kom met vragen over geldzaken langs bij de Wijkwinkel Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Bestuurder (23) overlijdt bij eenzijdig ongeval op Abram van Rijckevorselweg Nieuws 3 mrt, 08:18
• Het NH-Hotel
Asielzoekers in pand Barbizonlaan verhuizen tijdelijk naar NH-Hotel Nieuws 1 mrt, 15:05
Afbeelding
Vaccinatiedagen voor Capelse 9-, 10- en 14-jarigen in april Nieuws 1 mrt, 14:00
Afbeelding
Wijkagente Middelwatering-Oost houdt 5 maart spreekuur in Capelse bibliotheek Nieuws 1 mrt, 11:42
Afbeelding
Dit zijn de genomineerden voor de Capelse Sport Awards Nieuws 1 mrt, 09:09
Afbeelding
Muzikale show in Isala in teken van Elvis Presley Nieuws 29 feb, 16:05