• Voorlichting aan senioren (beeld ter illustratie).
• Voorlichting aan senioren (beeld ter illustratie). Foto: Aangeleverd

Voorlichters helpen oudere Capellenaren: “Het is prettig om mensen bij te staan”

Nieuws 410 keer gelezen

CAPELLE • Capellenaren die 75, 80, 85 en 90 jaar worden krijgen rond hun verjaardag een brief waarin zij benaderd worden voor een gesprek met een seniorenvoorlichter. Anneke Hameetman is één van die seniorenvoorlichters die ouderen bij kunnen staan met informatievoorziening. “Het is geen verjaardagsvisite, het gaat echt om voorlichting.”

Senioren kunnen aangeven of zij telefonisch contact willen of thuis bezoek willen van de seniorenvoorlichter. Anneke Hameetman vertelt wat een seniorenvoorlichter doet. “Bij ons bezoek kijken we aan de hand van een vragenlijst globaal naar het welzijn en leven van de betreffende oudere. We vragen hoe het zit met hun sociale contacten, vragen wat hun hobby’s zijn en of zij nog zelfstandig boodschappen doen. Soms hoor je de opmerking ‘er is hier nooit iets te doen.’ Met brochures laat de seniorenvoorlichter dan zien welke mogelijkheden er zijn. Er wordt namelijk veel georganiseerd voor senioren in Capelle.”

Zinnig
Vijftien jaar geleden ging Anneke Hameetman met pensioen, na haar werk als secretaresse in een psychiatrische instelling. “Vervroegd, omdat het werk meer administratief werd en er minder gepraat werd”, legt zij uit. “Maar in die functie had ik altijd mensen geholpen met voorlichting en had ik veel mensen aan de telefoon. Ik wilde dat als vrijwilliger blijven doen. Het is prettig om mensen bij te kunnen staan en het is zinnig werk. Zelfs voor mensen die ‘bijdehand’ zijn met de computer hebben wij vaak waardevolle informatie in de folders.”

Hameetman benadrukt dat je als vrijwilliger geen hulpverlener bent. “Als er vragen zijn op hulpverlenersgebied, dan geven wij - na toestemming van de oudere - een melding door aan de leidinggevende van de vrijwilligers. ‘Vergeet niet dat je vrijwilliger bent’, zeg ik ook geregeld tegen nieuwe vrijwilligers. Als tip voor nieuwe vrijwilligers zou ik ook zeggen: ‘Loop eens met een andere vrijwilliger mee en kijk hoe het gesprek verloopt’.

Het vrijwilligerswerk geeft Anneke Hameetman veel voldoening. “Het mooiste is als mensen aangeven dat ze het fijn vinden dat je langs geweest bent. Soms als mensen ergens mee tobben en je er nuchter samen over kunt praten, werkt dat als een opluchting.”

Voor meer info of een afspraak met een seniorenvoorlichter, neem contact op via 010 264 02 20 of vip@welzijncapelle.nu

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Afbeelding
Nieuwe Rotterdampas geldig: aanvragen of verlengen weer mogelijk Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Kom met vragen over geldzaken langs bij de Wijkwinkel Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Bestuurder (23) overlijdt bij eenzijdig ongeval op Abram van Rijckevorselweg Nieuws 3 mrt, 08:18
• Het NH-Hotel
Asielzoekers in pand Barbizonlaan verhuizen tijdelijk naar NH-Hotel Nieuws 1 mrt, 15:05
Afbeelding
Vaccinatiedagen voor Capelse 9-, 10- en 14-jarigen in april Nieuws 1 mrt, 14:00
Afbeelding
Wijkagente Middelwatering-Oost houdt 5 maart spreekuur in Capelse bibliotheek Nieuws 1 mrt, 11:42
Afbeelding
Dit zijn de genomineerden voor de Capelse Sport Awards Nieuws 1 mrt, 09:09
Afbeelding
Muzikale show in Isala in teken van Elvis Presley Nieuws 29 feb, 16:05