• Het bewuste bord in het Slotpark.
• Het bewuste bord in het Slotpark. Foto: Huub Lakerveld

Bord Slotpark wordt aangepast; rol Van der Veecken bij slavernij benoemd

Nieuws 1.813 keer gelezen

CAPELLE • Op een informatiebord in het Slotpark staat dat het Slot van Capelle rond 1612 is gebouwd door de rijke koopman Johan van der Veecken. Wat er niet bij staat is hoe hij zijn kapitaal vergaarde: via de slavenhandel. Buurtbewoner Anne van Veenen pleit ervoor om het bord aan te passen. 

Zeker nu dit jaar herdacht en gevierd wordt dat de slavernij 150 jaar geleden afgeschaft is, wordt het volgens Van Veenen tijd voor een nieuw - of extra - bord. “In Rotterdam wordt al heel lang stilgestaan bij Keti Koti, met een processie en herdenking”, vertelt Van Veenen. “Sinds kort is er ook breder aandacht voor. In Capelle was er dit jaar ook een programma rond Keti Koti. Voormalig Rotterdams gemeenteraadslid Peggy Wijntuin diende een aantal jaar geleden een motie in om de Rotterdamse rol bij de slavernij te onderzoeken. Van der Veecken, oorspronkelijk een religieus vluchteling uit Mechelen, was samen met Johan van Oldebarnevelt de grote meneer in de stad. Maar hij zat ook ‘tot over z’n oren’ in de slavernij, bleek uit onderzoek. Lange tijd is de Van der Veeckenpenning uitgereikt aan succesvolle ondernemers, maar deze gewoonte is afgeschaft.”

Hoewel Van Veenen op persoonlijke titel voor een aanpassing pleit, ziet hij het breder. “Het Slotpark is een prominente plek in Capelle waar deze zaken publiekelijk bespreekbaar moeten zijn, met de juiste en volledige informatie. Vooral in dit jubileumjaar en omdat de Surinaams/Antilliaanse gemeenschap in Capelle behoorlijk groot is. Ook de HVC onderschrijft de gegevens uit recent onderzoek over de betrokkenheid van Johan van der Veecken bij de slavenhandel.”

In het gemeentehuis heeft de Johan van der Veecken-zaal een ander opschrift gekregen. Volgens de gemeente wordt het informatiebord in het Slotpark ook aangepast. “Zoals met de gemeenteraad is afgesproken worden de teksten behorend bij de verschillende vergaderzalen (onder anderen de Johan van der Veecken zaal) in ons gemeentehuis aangepast. Dat gaan wij ook doen met het informatiebord in het Slotpark”, aldus een woordvoerder. “Daarvoor schrijven we een nieuwe korte tekst en plaatsen we een nieuw informatiebord. Naar verwachting kunnen we dit bord nog later dit jaar plaatsen.”
“Daarmee hopen we op een meer passende wijze aandacht aan zowel de afschaffing van de slavernij als Johan van der Veecken te schenken.”

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Column - Goed idee, neem de fiets vaker mee Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Jubilerend CGK Capelle geeft kerstconcert 'Kerstzang bij kaarslicht' Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Kapsalon La Nancy aan Bermweg Capelle ondergaat een make-over Advertorial 6 dec., 11:30
Afbeelding
'Carols for Charity': concert voor kerstpakkettenactie Nieuws 6 dec., 09:00
Afbeelding
Kinderfiets aangetroffen naast het water; niemand gevonden 112 5 dec., 21:39
Afbeelding
Aantal kramen beschikbaar voor kerstmarkt Capelle Nieuws 5 dec., 18:15
Afbeelding
Voorzitter Jan-Willem Kisjes is er voor héél vv Capelle Sport 5 dec., 16:15
Afbeelding
Lichtpunt: 'koffie met de buren' in De Hoeksteen Nieuws 5 dec., 14:00