• Sanne Kluiters met de andere bandleden van Dance with Dragons.
• Sanne Kluiters met de andere bandleden van Dance with Dragons. Foto: Aangeleverd

Capelse Sanne ‘stuitert’ met metalband op het podium

Nieuws 1.963 keer gelezen

CAPELLE • De Capelse Sanne Kluiters is op doordeweekse dagen financieel manager, maar in de weekenden laat zij vaak haar andere gezicht zien. Ze is namelijk zangeres van de metalband Dance with Dragons. “Vaak zijn mensen verbaasd als ze horen dat ik metalzangeres ben. Ik ben een typisch geval van ‘stille wateren hebben diepe gronden’.”

“Vanaf heel klein kwam ik al met muziek aan aanraking”, vertelt Kluiters. “Mijn moeder had altijd MTV op staan en zij had een grote collectie cd’s en lp’s.” De interesse voor metalmuziek startte bij Sanne Kluiters in haar tienerjaren. “Ik kwam met metal in aanraking door vrienden en vriendjes”, legt ze uit. “De energie in de muziek is heel fijn en het is best complex. Na twintig keer luisteren is het nog steeds interessant. Klassieke muziek heeft dat ook, maar met metal kun je meer ‘stuiteren’.” 

Studentenband
“Dance with Dragons is een band die zo’n twintig jaar geleden is opgericht door Delftse studenten”, vertelt Kluiters. “Zelf ben ik er zo’n zes a zeven jaar geleden bij gekomen. De bassist en ik kenden elkaar al. Ik heb een auditie gedaan en daarna hebben we een periode gehad waarin we keken of we bij elkaar passen. Het is van beide kanten natuurlijk wennen; de andere bandleden waren een andere zangeres gewend en ik was een andere band gewend. Maar samen hebben we iets moois kunnen neerzetten.”

Genres
Binnen de metal bestaan verschillende subgenres. Dance with Dragons is een melodic metal band. Sanne Kluiters legt uit: “Niet alles is heavy metal, waar dit muziekgenre vaak mee wordt geassocieerd. Metal loopt uiteen van pop-achtig tot wat extremere varianten. Ons subgenre is meer melodieus, dat wil zeggen met melodieuze zang. Daarnaast hebben we een toetsenist en doen we ook aan grunting, een zangtechniek die typisch is voor metal. Voorheen werd het label gothic metal geplakt op iedere metalband met een zangeres en toetsenist, maar wij snoepen eigenlijk van diverse subgenres.”
Met Dance with Dragons speelt Sanne Kluiters alleen maar eigen muziek. “Dat is het leukst om te doen, maar ook moeilijker dan covers. De gitarist maakt de eerste opzet voor de muziek en later voegt ieder z’n eigen ideeën toe. Ik doe de zanglijn en de tekst.”

Enthousiasme
Na zelf als tiener in het publiek te hebben gestaan, staat Sanne Kluiters dus al jaren zelf op het podium. “Dat is een stapje intenser”, vindt ze. “Je kunt lekker met energie gooien en de interactie met het publiek is gaaf. Het maakt niet uit hoeveel mensen er zijn.”

Zelf ‘transformeert’ Kluiters op het podium. “Voor publiek spelen is buiten mijn comfort zone, ik ben eigenlijk best verlegen. Maar op het podium gaat de knop om en dan staat er een andere Sanne. Soms kost het één of twee nummers om helemaal in mijn element te komen, maar soms sta ik er ook meteen. Datzelfde geldt ook voor de andere bandleden.”

Niet stereotiep
De band is puur hobby voor alle leden. “We hebben allemaal een baan naast onze optredens met de band. Zelf werk ik als financieel manager. Ik vind het altijd leuk om te vertellen dat ik zangeres van een metalband ben; het verbaast mensen altijd. Ik ben rustig en voldoe niet aan de stereotypen zoals zwarte kleding en piercings. Maar mijn collega’s vinden het leuk en ze komen ook kijken bij het concert dat we binnenkort in Capelle geven.”
Met de band heeft Sanne Kluiters mooie toekomstplannen. “Naast nog meer boekingen hopen we volgend voorjaar onze eerste EP uit te brengen. Dat is er nooit eerder van gekomen, want de meeste bandleden hebben een druk leven en eigen muziek uitbrengen had minder prioriteit. En we willen ons meer op festivals richten, zodat mensen kennis kunnen maken met het relatief onbekende genre.”

Dance with Dragons treedt op zaterdag 7 oktober op in poppodium Capsloc. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.capsloc.nl

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Kerstconcert 'Komt allen tezamen' in Capelse Elimkerk Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Column - Goed idee, neem de fiets vaker mee Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Jubilerend CGK Capelle geeft kerstconcert 'Kerstzang bij kaarslicht' Nieuws 6 dec., 14:00
Afbeelding
Kapsalon La Nancy aan Bermweg Capelle ondergaat een make-over Advertorial 6 dec., 11:30
Afbeelding
'Carols for Charity': concert voor kerstpakkettenactie Nieuws 6 dec., 09:00
Afbeelding
Kinderfiets aangetroffen naast het water; niemand gevonden 112 5 dec., 21:39
Afbeelding
Aantal kramen beschikbaar voor kerstmarkt Capelle Nieuws 5 dec., 18:15
Afbeelding
Voorzitter Jan-Willem Kisjes is er voor héél vv Capelle Sport 5 dec., 16:15