• Donatie van 400 flesjes zonnebrandcrème aan de Voedselbank.
• Donatie van 400 flesjes zonnebrandcrème aan de Voedselbank. Foto: Frank de Roo

Gemeente start campagne tegen onbeschermd zonnen

Nieuws 574 keer gelezen

CAPELLE • De gemeente Capelle is een campagne gestart tegen onbeschermd zonnen. In Capelle is het aantal huidkankerpatiënten 19 procent hoger dan het landelijk gemiddelde en de gemeente zegt geschrokken te zijn van die cijfers. Een deel van de campagne is een donatie van flesjes zonnebrandcrème aan de lokale Voedselbank.

De gemeente is daarom een informatiecampagne gestart om Capellenaren op de risico’s te wijzen van de gevolgen van onbeschermd zonnen. Naast positieve kanten (vitamines, energie en gelukstofjes) hebben zonnestralen ook een schaduwzijde; uv-straling vergroot het risico op huidkanker. Landelijk neemt het aantal mensen met huidkanker snel toe: elk jaar komen er 77.000 mensen bij. Door elke twee uur (of vaker) te smeren met zonnebrandcrème wordt de huid beschermd tegen Uv-stralingen. 

Naast informeren heeft de gemeente op twee plaatsen in Capelle aan den IJssel een zonnebrandpaal geplaatst. Er staat een paal in het Schollebos bij speeltuin De Watervallei en een paal bij de Hoeken. Bij deze paal kan gratis zonnebrandcrème gepompt worden. Omdat het niet nodig is om ’s avonds of ’s nachts gebruik te maken van zonnebrandmiddel schakelen de palen automatisch aan en uit.

Donatie
Zonnebrandcrème is vaak best duur, ook al is een goedkoper zonnebrandmiddel net zo goed als een dure fles. Helaas heeft niet iedereen de financiële middelen om zonnebrandmiddel te kopen. Wethouder Volksgezondheid en Preventie Marc Wilson vindt het belangrijk dat zonnebrandcrème voor zoveel mogelijk Capellenaren beschikbaar is: “Voorkomen van zonschade is beter dan genezen. En door goed insmeren kan een hoop ellende voorkomen worden. Een groep Capellenaren heeft het financieel niet breed en moet keuzes maken waar zij geld aan uitgeven. Zonnebrandcrème staat dan niet bovenaan het boodschappenlijstje. Dat geldt zeker voor de Capellenaren die gebruik maken van de Voedselbank. Daarom ben ik blij dat we 400 flessen zonnebrandmiddel hebben kunnen doneren aan de Capelse Voedselbank.” 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 8 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15