• Heermoes in een plantsoen aan de Sibeliusweg.
• Heermoes in een plantsoen aan de Sibeliusweg. Foto: Huub Lakerveld

Heermoes rukt op: ‘Grijp direct in als je de plant ziet’

Nieuws 4.255 keer gelezen

CAPELLE • De heermoes is een plant waar thee van gemaakt kan worden, maar verder overwoekert de soort vooral ander groen. Bewoonster Helma Schouten constateert dat de heermoes op steeds meer plaatsen in ‘s-Gravenland de kop opsteekt.

Een heermoes - op het eerste gezicht een soort mini-kerstboom - lijkt zich vooral te nestelen bij garageboxen en om lantaarnpalen heen, maar hij laat zich ook zien in openbare plantsoenen. De plant vermenigvuldigt zich door een netwerk van wortels en sporen, oftewel eencelligen die kunnen uitgroeien tot een nieuwe plant.

Overwoekeren
Helma Schouten heeft zelf een volkstuin en daar heeft zij de handen al vol aan de plant. “Het is best een leuke plant om te zien, maar hij overwoekert vrijwel alle andere beplanting”, vertelt zij. “Alleen met de klimop heeft de plant het moeilijk, daar komt hij niet doorheen. Naast het overwoekeren verspreidt de heermoes zich genadeloos en de planten gaan haast niet meer weg.” Met wortel en al verwijderen is de beste manier om de heermoes te bestrijden, maar dat is volgens Schouten makkelijker gezegd dan gedaan. “Zelfs als je de plant met wortels en al uit de grond trekt, blijft er vaak nog een puntje zitten. Hieruit groeit dan weer een nieuwe plant.” De oproep van Schouten aan andere inwoners is dan ook om de plant in de gaten te houden. “Grijp direct in, al zie je maar één of twee plantjes in de tuin of bij de garage. Wacht er niet mee tot het erger wordt. Alleen als je de heermoes vanaf het begin aanpakt, is er hoop dat je er vanaf komt.”

In de openbare ruimte, zoals bij plantsoenen, is de gemeente verantwoordelijk voor onderhoud en bestrijding. “De heermoes is bekend bij de gemeente”, laat een woordvoerder weten. “Het steekt dit jaar meer de kop is en is een lastig te bestrijden plant, waardoor het een gevecht van de lange adem is.”

Proef
Sinds vorig jaar loopt een proef bij de Schönberglaan en aan de Couwenhoekseweg, waarbij lavameel gebruikt wordt. “Lavameel is een bron van mineralen en zorgt daarmee voor een verbeterde bodem. Heermoes groeit juist in een mineraalarme bodem”, aldus de woordvoerder. “Als mensen zelf een plant voor de deur zien staan, kunnen ze die ook gerust verwijderen. De plant is niet gevaarlijk voor mensen, zoals de reuzenberenklauw dat wel is.”

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Samen afval rapen (met smakelijke beloning na afloop) Nieuws 19 uur geleden
• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 22 apr, 16:35
• De speurtocht leidt ook langs de houten kunstwerken.
Lentespeurtocht in het Schollebos Nieuws 22 apr, 13:06
• Pianist Roderigo Robles de Medina.
Gruppman Ensemble speelt Surinaamse muziek in Van Cappellenhuis Nieuws 22 apr, 10:33
Afbeelding
Werk aan fietspad Algerabrug: één helft blijft open Nieuws 22 apr, 08:07
Afbeelding
UPDATE - Stroomstoring Schollevaar opgelost Nieuws 21 apr, 11:13
• Speldje als erkenning voor Zeker Digitaal.
Stichting Leergeld kiest ambassadeur als erkenning voor hulp Nieuws 21 apr, 10:00