Logo ijsselenlekstreek.nl


Foto:

Ingezonden: Grote schade voor ondernemers door Stedin

  Ingezonden

Krimpen aan den IJssel - Marten Buijs, directeur van Gebroeders Buijs Scheepsbouw BV, stuurt de redactie dit ingezonden bericht: ’Tientallen bedrijven en honderden werknemers in Krimpen aan den IJssel (vlakbij Rotterdam) worden onverwachts keihard geraakt doordat netbeheerder Stedin enkele werkdagen van te voren aankondigt werkzaamheden te willen uitvoeren aan het stroomnet. De rekening: tienduizenden euro’s voor lokale ondernemers. “Onvoorstelbaar dat Stedin dit zomaar zonder dringende reden kan maken in coronatijden” verzucht een van de geraakte ondernemers. De ondernemers starten een digitale handtekeningenactie om protest aan te tekenen tegen deze werkwijze.

 

Op vrijdag 20 november 2020 plofte bij de bedrijven in de Krimpense Stormpolder een brief op de mat van netbeheerder Stedin. Dit voormalige overheidsbedrijf is verantwoordelijk voor beheer en onderhoud van het elektriciteitsnet in de regio. De strekking van de brief: “Komende vrijdag sluiten wij u overdag urenlang af van elektriciteit. Succes met het regelen van een oplossing.” Saillant detail: er is absoluut geen sprake van een urgente reden.

Hoge kosten

“Dit kost ons als ondernemers tienduizenden euro’s”, stelt Marten Buijs, directeur van Gebroeders Buijs Scheepsbouw BV. “Uiteraard hebben we direct contact opgenomen met Stedin; maar het lijkt ze absoluut niet te deren. Er is vooraf geen enkel overleg of afstemming geweest. Een bizarre situatie.”

Duizenden mensen

De Stormpolder is een bedrijventerrein in de gemeente Krimpen aan den IJssel. Het gebied ligt op een eiland, ingeklemd tussen de Hollandse IJssel, de Nieuwe Maas en de Sliksloot. Tegenwoordig biedt de Stormpolder plaats aan tientallen bedrijven met in totaal meer dan 7000 arbeidsplaatsen.

Corona-effect

Veel bedrijven in Krimpen zijn keihard geraakt door corona. Maar liefst 150 ondernemers hebben overheidssteun moeten aanvragen om het hoofd boven water te houden onder deze moeilijke omstandigheden. Marten Buijs: “En uitgerekend op zo’n moment trekt Stedin als stroommonopolist urenlang de stekker uit onze bedrijven. Onvoorstelbaar!” Marten Buijs is een digitale handtekeningenactie tegen Stedin gestart. Hij vindt het onverteerbaar dat de overheid aan de ene kant alles op alles zet om het bedrijfsleven in coronatijd te stutten. “Hiervoor wordt veel belastinggeld uitgetrokken. Zo’n monopolist als Stedin gaat hier compleet aan voorbij en zadelt de ondernemer op met de kosten.” Buijs vraagt daarom aandacht voor de kwestie bij de lokale en landelijke politiek.’

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden