De uitgebrande boerderij van veehouder Ooms. (Foto: Beeldbank HVC)
De uitgebrande boerderij van veehouder Ooms. (Foto: Beeldbank HVC) (Foto: Beeldbank HVC)

Historische rubriek: Terreur in Capelle tijdens de oorlog

  Historie

Capelle - In mei herdenken wij wat er allemaal gebeurde in de Tweede Wereldoorlog. Ook in Capelle was sprake van terreur. Op zaterdag 7 oktober 1944 ging veehouder Rodenburg bij de Klaas Klinkertkade het spoor over om zijn koeien te melken. Daar kwam hij drie onbekende mannen tegen. Ze adviseerden hem zijn koeien bij de spoorbaan vandaan te drijven en niets te melden over deze ontmoeting.

Door Wim van den Bremen

Rodenburg dreef zijn koeien verder de wei in en ging melken. Na enige tijd hoorde hij een enorme klap en zag een grote rookwolk. Hij begreep toen dat de mannen van de ondergrondse waren. En dat ze de spoorbaan hadden opgeblazen. Langs deze spoorbaan moest oorlogsmaterieel van de Duitsers worden vervoerd.

Ook veehouder Ooms, een overbuurman, ziet de ontploffing als hij op weg is naar zijn land. Rond half negen komt er een Duitse legerofficier bij Rodenburg om te vragen wat hij heeft gezien. Hij vertelt kort van de klap en de rook. Ooms ziet even later Duitsers beginnen met het herstel van de spoorbaan.

De volgende morgen zijn Ooms en zijn vrouw naar de kerk. Dan komen er twee auto's het erf op rijden. Twee Duitsers en de Nederlandse NSB'er Balvert gaan naar binnen. De kinderen van Ooms zijn alleen thuis. Als de ouders thuis komen wordt Ooms apart genomen. Hem wordt verteld dat zijn gezin een uur de tijd heeft om het huis te verlaten. Ze mogen alleen dringende zaken meenemen.

Als Ooms protesteert wordt hem verteld dat het Duits beleid is om bij iedere verzetsdaad represailles te nemen. En daarvoor hebben ze zijn boerderij gekozen omdat die het meest dichtbij staat. Er gaan spullen naar de buren. De rest wordt door de Duitsers meegenomen. Net als alle dieren die ze naar het slachthuis in Gouda brengen.

De ’s Gravenweg wordt afgezet. Buren mogen niet kijken en moeten hun ramen blinderen. En dan wordt de boerderij (zie foto) in brand gestoken. De brandweer wordt tegengehouden en mag niet blussen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Historische Vereniging Capelle? Kijk dan op de bovengenoemde website. De vereniging is ook actief op Facebook. Op www.capelleinbeeld.nl vind je enkele duizenden oude foto's. Capelle in beeld is een project van de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel en de gemeente Capelle aan den IJssel.

hvc-capelle.nl

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden