De feestelijkheden in 1989 in Capelle. (Foto: HVC Beeldbank)
De feestelijkheden in 1989 in Capelle. (Foto: HVC Beeldbank) (Foto: HVC Beeldbank)

Historische rubriek: Burgeroorlog in Capelle aan den IJssel

  Historie

Capelle - Twisten worden de strijd tussen de Hoeken en de Kabeljauwen genoemd. Maar als je plunderend door het land trekt en de eigendommen van anderen vernielt, mag je spreken van oorlog. Het begon allemaal rond 1350 na het kinderloos overlijden van Willem IV, graaf van Holland. Hij had duur geleefd en oorlogen gevoerd. Bijvoorbeeld met Friesland en Utrecht, dat toen nog buitenland was.

Door Wim van den Bremen

De Duitse keizer greep in. Hij benoemde zijn vrouw, Margaretha, de zuster van Willem, tot leenvrouwe van Holland. Die benoemde vervolgens haar dertienjarige zoon tot graaf Willem V van Holland. Om aan geld te komen had Willem IV leningen bij steden afgesloten. Als dank werden burgers benoemd in belangrijke bestuursfuncties. Edelen die niet in besturen zaten werden na het overlijden onrustig. Zouden zij nog wel aan de bak komen? In de steden ontstond onrust omdat het uitgeleende geld door burgers moest worden opgebracht. Er brak pest uit, waardoor de steden zware tijden doormaakten.

Margaretha vroeg nog eens veel extra geld. Een aantal edelen kwam samen in opstand, de Kabeljauwen. Zij steunden Willem V als graaf maar niet zijn moeder en haar geldhonger. De opstand werd gezien als een staatsgreep. Andere edelen die Margaretha steunden gingen samen werken als de Hoeken. De Hoeken ontvoerden Willem V. Daarop brak de oorlog uit.

De Kabeljauwen vernielden zeventien kastelen van Hoekse edelen. In Capelle trof dat een kasteel van de Hoekse adellijke familie Van Polanen op het sloteiland. Datzelfde gebeurde later nog een keer, waarop de familie besloot om op een andere plaats haar kasteel te bouwen. Maar ook dat werd vernield. De burgeroorlog duurde 150 jaar.

De plaats van deze edelmanswoning werd in 1963 gevonden naast het Slotplein. In 1988 werden de fundamenten bloot gegraven. Op het maaiveld werden de fundamenten in steen aangegeven. Dat werd in 1989 met een feestelijkheid geopend. De contouren van de kastelen op het sloteiland zijn ook in stenen aangegeven.

Wil je meer weten over de Historische Vereniging Capelle? Kijk dan op de website. De vereniging is ook actief op Facebook. Op www.capelleinbeeld.nl vind je enkele duizenden oude foto's. Capelle in beeld is een project van de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel en de gemeente Capelle aan den IJssel.

hvc-capelle.nl

Shopbox

Meer berichten