Sommige boeren hadden hun eigen gasproductie van wat wij moerasgas noemen. (Foto: HVC Beeldbank)
Sommige boeren hadden hun eigen gasproductie van wat wij moerasgas noemen. (Foto: HVC Beeldbank) (Foto: HVC Beeldbank)

Historische rubriek Capelle: Ook Capelle moet van het gas af

  Historie

Capelle - Nederland moet van het gas af. Dus zal er ook in Capelle de nodige aandacht aan worden gegeven.

Door Wim van den Bremen

Niet elk gas is hetzelfde. In veel dorpen en steden was vroeger een zogenaamde gasfabriek. Daar werd uit (Limburgse) steenkool gas geproduceerd. Dat gas werd opgeslagen in grote gashouders die dreven in een bassin. De gashouder kon op en neer bewegen, afhankelijk van de hoeveelheid gas dat er in de gashouder zat. Het gewicht van de gashouder zorgde voor de druk. De druk die nodig was om het gas door de bebouwing te transporteren.

Hier kwam het gas uit Rotterdam. Dat gas werd in de woonhuizen vooral gebruikt om te koken. Er waren wel gaskachels, maar veel verwarming kwam toch van kolenkachels, die gestookt werden met antraciet, cokes of briketten. Toen werd er rond 1960 in Slochteren aardgas gevonden. Er werden in hoog tempo door het hele land transportleidingen aangelegd, zodat overgeschakeld kon worden van kolengas op het Groningse aardgas. Omdat het aardgas een andere calorische waarde had, moesten de kooktoestellen wel worden vervangen. Ook kwam de centrale verwarming de kolenkachels vervangen. Steeds meer woningen kregen geisers voor warm water en ketels voor de centrale verwarming.

Kolengas en aardgas waren voor de woningen in de bebouwde kommen van dorpen en steden, maar niet voor het zogenaamde buitengebied. Daar werd de aanleg van al die leidingen als onrendabel beschouwd. Behalve met steenkool werd daar ook veel gewerkt met olie. Veel huizen hadden een grote olietank bij huis voor de verwarming. In huis waren ook petroleumstellen waarop kleine hoeveelheden verwarmd konden worden en waarvoor de petroleumboer langs kwam.

In het buitengebied hadden sommige boeren hun eigen gasproductie van wat wij moerasgas noemen. Op de foto uit 1964 zie je in de sloot de gashouder die het huishouden voorzag van eigen gewonnen methaangas. Met een welpijp kwam het gas uit de ondergrond in de gashouder. Er was een leiding naar het huis.

Wil je meer weten over de Historische Vereniging Capelle? Kijk dan op de website www.hvc-capelle.nl. De vereniging is ook actief op Facebook. Op www.capelleinbeeld.nl vind je enkele duizenden oude foto's. Capelle in beeld is een project van de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel en de gemeente Capelle aan den IJssel.

Shopbox

Meer berichten