Historisch Capelle: Even een koffie of borrel in Devonia


<p>Op de foto uit 1979 zie je het huis dat later op de fundamenten van het caf&eacute; is herbouwd. (Foto: Beeldbank HVC)</p>

Op de foto uit 1979 zie je het huis dat later op de fundamenten van het café is herbouwd. (Foto: Beeldbank HVC)

(Foto: Beeldbank HVC)

Historisch Capelle: Even een koffie of borrel in Devonia

  Historie

Capelle - Buurtcafés en wegrestaurants zijn van de laatste tijd. Cafés met een bepaalde doelgroep publiek, dat is van alle tijden. Alleen werden die vroeger niet zo genoemd. In veel protestantse dorpen waren cafés niet zo gewenst. Zij waren slecht voor de goede zeden. Daarom zijn er heel veel cafés juist buiten die dorpen gevestigd. Langs de verbindingsweg precies tussen de dorpen in. Dan viel het de dorpelingen minder op wie er naar het café gingen.

Door Wim van den Bremen

Andere cafés werden gevestigd op plaatsen waar publiek kwam dat moest wachten. Bijvoorbeeld bij een tol. Zoals De Roode Leeuw. Of bij een sluis. In veel grotere plaatsen was en is er een marktcafé. Zo waren er ook cafés die het moesten hebben van het passerende publiek.

Koffie of borrel

Een eeuw geleden was de ’s Gravenweg de belangrijkste verbindingsweg tussen Gouda en Rotterdam. Daar moest veel verkeer uit het achterland van Rotterdam langs. Mensen moesten naar de veemarkt. Of naar de beurs. En net als nu wilden mensen in de stad boodschappen doen. Omdat ze dan meer keuze hadden dan in hun eigen dorp. Die mensen kwamen ’s morgens langs café Devonia om een kop koffie te drinken. En ’s middags als hun reis geslaagd was voor een borrel.

Reddeloos verloren

Een eeuw geleden stond dat café aan de ’s Gravenweg 279. Het was gekocht door het echtpaar Opschoor. Hij was loodgieter en overdag bij zijn klanten. Zijn echtgenote bediende de klanten in het café. ’s Avonds stond Opschoor zelf achter de tap als gastheer voor mensen uit de buurt. Die kwamen biljarten. Bij het café was een ruif en ruimte om de paarden te voeren. Zolang het paard moest rusten kon zijn eigenaar nog wat drinken. In november 1932 vloog het café in brand. Die avond had de brandweer haar eigen soos en het duurde daarom even voordat de brandweermannen ter plaatse waren. En niet allemaal even nuchter. Het café was reddeloos verloren. Op de fundamenten van het café is later een huis herbouwd.

Wil je meer weten over de Historische Vereniging Capelle? Kijk dan op de website https://hvc-capelle.nl. De vereniging is ook actief op Facebook. Op www.capelleinbeeld.nl vind je enkele duizenden oude foto’s. Capelle in beeld is een project van de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel en de gemeente Capelle aan den IJssel.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden