Waldemar Torenstra, Thijs Römer en Frederik Brom spelen in de komedie Art drie vrienden die discussiëren over een wit schilderij, want is dat nou echt kunst?
Waldemar Torenstra, Thijs Römer en Frederik Brom spelen in de komedie Art drie vrienden die discussiëren over een wit schilderij, want is dat nou echt kunst? (Foto: Annemieke van der Togt)

Is een wit schilderij kunst?

  Cultuur

Capelle - Topacteurs Waldemar Torenstra, Thijs Römer en Frederik Brom spelen de hoofdrollen in de komedie Art. Dinsdag 16 april laten ze in het Isala Theater zien dat mannenvriendschappen verdergaan dan flauwe grappen maken en bier drinken. Het geeft het toneelstuk een mooie diepere laag. Art is zodoende een prettige kennismaking voor nieuwe liefhebbers van theater, maar ook boeiend voor de echte toneelliefhebber.

Art is een van de meest succesvolle toneelstukken van de Franse schrijfster Yamina Reza en gaat over de waarde van kunst én vriendschap. Serge heeft net voor heel veel geld een wit schilderij gekocht. Zijn vrienden Mark en Iwan begrijpen niet dat hij daar een fortuin aan kan uitgeven, hoewel de laatste in eerste instantie nog met Serge meepraat voor de goede vrede. Ze zijn bang elkaar te verliezen door hun onenigheid. En dat boezemt hen angst in, want raken ze dan niet alles kwijt?
De acteurs zijn vooral bekend van televisie, maar zijn dit keer dus in het theater te zien. Alle drie herkennen ze de fase waarin de mannen zitten. Die fase waarin je al het een en ander hebt meegemaakt op het gebied van relaties, kinderen en huizen, maar ook onzeker kunt zijn. Over de band met je vrienden bijvoorbeeld. Vriendschap moet je tenslotte net als elke andere relatie onderhouden. Waldemar: 'En dat betekent niet dat je elkaar elke dag moet zien, maar zit meer in je kwetsbaar durven opstellen. Alleen zijn mannen daar niet altijd even goed in. Die duiken liever de kroeg in of schoppen tegen een bal.'
Serge, Iwan en Mark lukt het uiteindelijk wel, al gaat daar een intrigerende woordenstrijd aan vooraf.

Dinsdag 16 april 20.15 uur in het Isala, de entree is 30,25 euro.

Shopbox

Meer berichten