Foto:

Column Gerard Vermeeren: Petje af

  Column

Capelle - Welke pet had jij nu opgedaan? Die van vader of van vriend? Of die van het Nederlands elftal?
Je wisselde geregeld van functie of taak. Net zoals het je het beste uitkwam. Meningen liet je vaak aan anderen; jij zocht voortdurend de verbinding. Petje af daarvoor.Ik heb je nooit, maar dan ook nooit ruzie zien of horen maken. Ik heb je nooit een gefileerde mening horen geven. Je belichtte voortdurend twee kanten van een verhaal. Je stemde links als rechts te groot werd en andersom. ‘Het ging om het evenwicht’, zei je daarover.
Jong was je toen je naar Indonesië ging voor vijftien jaar. Het missiewerk hield je jong en voor je veertigste keerde je dus weer jong van geest terug naar Nederland. Vanaf dat moment leerde ik je kennen. Je verrijkte het leven van velen waaronder dat van mijn moeder. Voor mij begon dat later.

Welke pet had jij nu opgedaan?

Het zijn vooral de momenten waarin ik verlang naar geen mening te hebben, dat ik je mis. ‘Ik vind er even niets van’ zijn mij te spaarzaam. Te vaak word ik gedwongen een mening te hebben, het is wat er van je wordt verlangd. Jij was een virtuoos, een meester in het omzeilen van dat soort verlangens. Weergaloos kon jij het omzetten en van een mening verstookt blijven. De ander in diep gepeins achterlatend.

Welke pet had je nu opgedaan? Ik moet nu kiezen tussen die van de minste weerstand of die van weerstand bieden. Die eerste pet zit me nog te krap en van de tweede word ik moe. Zeg het me, toe!

Van Gerard zijn de boeken ‘Zeewaardig’, ‘Een raar seizoen en een rare vogel’ en ‘Onder water’ te bestellen bij Derde Druk, Koperwiek 43. 

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden