Foto:

Column Gerard Vermeeren: Praten

  Column

Capelle - Hij loopt nooit alleen. Hij houdt nooit zijn mond. Hij loopt altijd pratend met iemand mee! Vanaf zijn voordeur tot de winkel in de Koperwiek waar hij moet zijn! Alsof hij bij iedereen in de slipstream kruipt. Hij hupt van de één naar de ander, net zolang tot hij zijn bestemming heeft bereikt.

        En zij is net 93 geworden, woont één pleintje verder en leest al mijn boeken, sommige wel twee keer. Ze vraagt me vervolgens het hemd van mijn lijf en kan niet wachten op het volgende boek. Zij kon er ook wat van, vroeger. Geen moment liet ze onbenut iemand aan te klampen voor een gesprekje. Helaas komt ze de deur niet zoveel meer uit. Ik ben onlangs maar even bij haar op bezoek geweest.

        Vorige week zag ik ze samen. Hij als mantelzorger en zij als de verzorgde.

Hij was niet zo’n praatgrage man

Gisteren was het 24 maart. Mijn vader zou 91 geworden zijn. We hebben het niet gevierd, al 49 jaar niet meer. Herdenken doe ik hem wel, maar daar hoeft het niet de vierentwintigste maart voor te zijn. Hij was niet zo’n praatgrage man; dan bleef het werk alleen maar liggen, vond hij. En dat was er zat als binnenvaartschipper. Alleen als de nood hoog was, in het alleruiterste geval mocht er een monteur aan boord komen. Hij deed het liefst alles zelf. Dus van praten met anderen kwam ook niet zoveel, op die spaarzame momenten na.

Mijn derde boek ‘Onder water’ is verkrijgbaar bij boek & kantoorvakhandel Derde Druk, Koperwiek 43 in Capelle aan den IJssel. Tevens zijn de boeken ‘Zeewaardig’ en ‘Een raar seizoen en een rare vogel’ te bestellen bij deze of uw lokale boekhandel. Facebook: Gerard Vermeeren - Schrijver. 

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden