Foto:

Column Gerard Vermeeren: Na het voetballen

  Column

Capelle - ‘Geniet van elk moment dat je elkaar nog hebt. Koester de momenten van herkenning. Filter al het andere dat je ziet. Neem het ontdaan zijn achteraf voor lief’.

Het waren de woorden die Peter tot me sprak, toen hij vroeg hoe het met mijn moeder ging.

Onze vriendschap begon zich na zijn actieve loopbaan als profvoetballer meer en meer te verdiepen. We praatten over boeken, over literatuur, onze gezinnen en over muziek. In eerste instantie vooral mijn muziek, maar later vooral over de muziekcarrière van zijn zoon. Die inmiddels aardig aan de weg timmert. We kennen elkaar inmiddels zo’n veertig jaar en met tussenpozen spreken of appen we geregeld. Het leeftijdsverschil bedraagt tien jaar en een maand.

Het was ooit begonnen met een telefoontje van mijn kant. Ik was groot fan van zijn spel als linksback bij Ajax en Oranje. Het aanvallende voetbal over de vleugels was een genot om naar te kijken. Ik was twaalf-dertien jaar toen ik hem voor het eerst sprak. Nerveus stond ik hem te woord, terwijl vanuit Diemen een uiterst relaxte en vriendelijke stem klonk.

Zijn laatste trainingsklus bracht mij voor een weekend naar België. Ik bezocht met hem op vrijdagavond een wedstrijd van het tweede van Zulte Waregem in Zulte en de dag erna was ik te gast bij Zulte Waregem - Anderlecht in Waregem. Hij was daar assistent-trainer en had mij uitgenodigd een weekend over te komen. Het was ten tijde van de ‘fluwelen revolutie’ in Amsterdam geweest, waarover we uitgebreid spraken. Hij als in- en ik als outsider. Onze meningen kwamen opvallend overeen.

Vanaf deze plek wil ik je alvast van harte feliciteren Peter, 63 alweer!

 Mijn derde boek ‘Onder water’ is verkrijgbaar bij boek & kantoorvakhandel Derde Druk, Koperwiek 43 in Capelle aan den IJssel. Tevens zijn de boeken ‘Zeewaardig’ en ‘Een raar seizoen en een rare vogel’ te bestellen bij deze of uw lokale boekhandel.  

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden