Foto:

Column Gerard Vermeeren: Opgewonden

  Column

Capelle - Welk stofje komt er vrij als een vliegtuig net is geland, waardoor mensen ineens zeer uitbundig worden? Met voorbedachte rade praten ze net te hard, waardoor iedereen hen hoort. Altijd een merkwaardige gebeurtenis tijdens het taxiën.
Dezelfde soort opwinding zie je wanneer iemand ontslagen wordt uit het ziekenhuis en voor het eerst naar buiten mag. Druk pratend waggelend, lopend of voortgeduwd in een rolstoel druipt de opwinding ervan af.
Hebben ze te lang stil gezeten? Is het het nieuwe dat ze tegemoet treden?

De ongeremdheid spat er vanaf. Ze kunnen de wereld aan en voelen zich het middelpunt. Omstanders zijn verworden tot publiek, waarvan minimaal wordt verwacht dat men instemmend knikt. Maar liever nog dat ze meegaan in hun enthousiasme. In hun onbevangenheid, in het ontembare.

Misschien is het te vergelijken met de opgewektheid van een kind dat wakker wordt op zijn of haar verjaardag. Het Suikerfeest of op sinterklaasavond. Het nerveuze gedrag dat in meer of mindere mate in ons allemaal huist. Stoïcijns gedrag delft volledig het onderspit in deze situaties. Het niet kunnen wachten op wat komen gaat. 'Eid-al-Fitr' en 'Vol verwachting klopt ons hart'.

Mijn derde boek 'Onder water' is verkrijgbaar bij boek & kantoorvakhandel Derde Druk, Koperwiek 43 in Capelle aan den IJssel. Tevens zijn de boeken 'Zeewaardig' en 'Een raar seizoen en een rare vogel' te bestellen bij deze of uw lokale boekhandel. De columns die Gerard voor de IJssel- en Lekstreek schreef, zijn na te lezen op Facebook: Gerard Vermeeren - Schrijver.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden