Foto:

Column Gerard Vermeeren: Afgedragen schoenen

  Column

Capelle - Ik kan maar geen afscheid van ze nemen. Ze waren m'n eerste die me bijna overal brachten. Op mijn eerste paar liep ik in vier van de vijf werelddelen - toen ik in Afrika was, had ik ze nog niet. Het voelt alsof je na achttien jaar afscheid neemt van je petekind (bedankt Job, voor dat ik het mocht zijn).
De mijne zijn wit met drie blauwe strepen. Van de ene op de andere dag waren ze weer 'in de mode', na twintig jaar uit de schappen te zijn geweest.
Ze trotseerden wind en regen, lieten me door schuimkoppen lopen op het strand in het uiterste noorden van Noord-Holland en lieten mijn voeten zweten. Ik droeg ze toen ik een balletje trapte op het overvolle Plaça Reial in Barcelona. Toen ik naar het ziekenhuis werd geroepen omdat zijn laatste uur was aangebroken had ik ze ook aan. Ze hadden het linoleum in sneltreinvaart belopen en mijn kromgetrokken tenen gevoeld.
Ik droeg ze toen ik in gesprek was met onze burgervader en met hem sprak over zijn reizen - eerder in deze krant te lezen geweest. Ik had ze aan willen trekken bij de presentatie van mijn tweede boek, maar dat ging geruisloos en zonder schoenen aan mij voorbij. Wel had ik ze aan op een herfstige dag in het voorjaar, ze schopten tegen afgerukte takken en groene blaadjes. Een handelsmerk wil ik het niet noemen; ze zitten gewoon lekker en ik krijg geen pijn aan mijn voeten.
De man met de ongeïnteresseerde ogen aan een tafeltje naast me had er achteloos naar gekeken. Ongepast wellicht om een chique restaurant met afgedragen schoenen te betreden. Het was op één van de laatste dagen geweest dat ik ze had gedragen.
En nu heb ik ze opnieuw gekocht; met drie oranje strepen dit keer. Even wennen nog!

Op 22 november komt mijn derde boek 'Onder water' uit. Vanaf volgende week verkrijgbaar bij boekhandel Derde Druk, Koperwiek 43 in Capelle aan den IJssel, maar vanaf nu al wel te bestellen bij uw boekhandel. De columns die Gerard voor de IJssel- en Lekstreek schreef, zijn na te lezen op Facebook: Gerard Vermeeren - Schrijver.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden