Foto:

Column Sophie Dijkgraaff: Geschiedenis

  Column

Capelle - Oktober was dé maand van de geschiedenis. Totaal aan me voorbij gegaan. Niets over dit geschiedenisevenement gehoord of gelezen tot ik een gratis tijdschrift zag liggen in een boekenwinkel. Eigenlijk is dit stukje dus te laat. Toch neem ik de vrijheid terug te blikken op een paar kwesties die toen met nu verbinden. Neem de discussies over het verwijderen van bepaalde namen uit het straatbeeld omdat de helden van toen nu worden gezien als barbaren. Het Plakkaat van Verlatinghe (onafhankelijkheidsverklaring van de Nederlanden) uit 1581 was volop in het nieuws nadat Thierry Baudet in zijn college 'vaderlandse historie' deze verwarde met het verdrag van de Vrede van Münster (1648). U hebt er vast over gelezen, de stuurlieden buitelden over elkaar.

Kan een moeder dat wel?

Nu ik het toch over politiek heb, dit jaar is het 100 jaar geleden dat Aletta Jacobs samen met haar medestanders triomfeerde. Het stemrecht voor vrouwen werd in de Grondwet opgenomen. Daaropvolgend kwam de weg vrij voor vrouwen in de Tweede Kamer. Zo werd Marga Klompé de eerste vrouwelijk minister met kans op het eerste vrouwelijke premierschap. Zelf achtte ze: "De situatie er psychologisch niet rijp voor." Helaas had ze gelijk. Zelfs nu durft de Telegraaf zich openlijk af te vragen of een moeder wel premier kan worden. Dit naar aanleiding van de eerste vrouwelijke minister-president van België. Au! Dat vragen we toch ook niet aan papa's die dit ambt ambiëren. Gelukkig ondersteunt de meerderheid van Nederland de emancipatie wel. In de Tweede Kamer is ongeveer 43% vrouw. Sommigen worden zelfs erkend als serieus opvolger van onze huidige minister-president.
In onze Capelse gemeenteraad kan het wel beter. Van de 33 raadsleden daar, zijn er slechts 8 vrouw. Maar zoals de maand oktober intussen geschiedenis is, ben ik er gerust op dat dit percentage ook tot het verleden gaat behoren.
In Capelle lopen vast nog strijdvaardige vrouwen als Aletta Jacobs rond!

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden