Foto:

Column Gerard Vermeeren: Zestien dagen aan zee

  Column

Capelle 'Ik wilde nog doorslapen maar mijn gedachten werden ook al wakker', zegt Kaatje in Villa Fien. Ik lees het boek van Janneke Schotveld voor en word getroffen door deze majestueuze zin. Een herkenbaarheid van jewelste. Ik heb er ook geregeld mee te stellen. De onophoudelijke stroom van gedachten die bij het krieken van de dag je hoofd binnen dendert. Als een ontspoorde trein. Een locomotief met wel dertig wagons volgeladen gedachten.

De eerste zonnestralen die soms een intens warm gevoel teweeg kunnen brengen fungeren ineens als een wekker met een veel te harde alarmbel. De ongewenste gedachten grijpen hun kans terwijl het bewuste brein nog in slaapstand verwikkeld is. Normaliter zijn ze wegberedeneerd, als inferieur betiteld. Maar in de onbewaakte ogenblikken van de prille ochtend komt onverwachts die niet mis te verstane hoge vloedgolf. Kleine overdenkingen worden grote kopzorgen en ongemakken worden ondraaglijke pijnen. Een goedbedoelde opmerking wordt verkeerd begrepen en krijgt onnodig veel gewicht. Een onbeantwoord appje leidt tot lijden. Emoties zwellen zonder enige duidelijke aanwijsbare reden aan. Gevestigde waarden komen los van hun grondvesten.

Ze noemen het ook wel de overgang naar ontspanning in de eerste dagen van de vakantie. Het loslaten van de dagelijkse beslommeringen. Het niets hoeven, de boel de boel laten.

Dat je een week nodig hebt om te resetten hoor ik doorgaans zeggen. Een simpele rekensom leert mij dat ik negen dagen overhoud. Gelukkig, dat is meer dan de helft!

Van Gerard Vermeeren zijn de boeken 'Zeewaardig' en 'Een raar seizoen en een rare vogel' verschenen bij uitgeverij Boekscout.nl. De columns die Gerard voor de IJssel- en Lekstreek schreef, zijn na te lezen op Facebook: Gerard Vermeeren - Schrijver.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden