Foto:

Column Sophie Dijkgraaff: Agenda

  Column

Capelle - Tijdens mijn puberteit, die gepaard ging met onzekerheid over zowat alles, ontmoette ik mijn eerste 'grote' liefde. De gekste capriolen haalde ik uit om aandacht te krijgen van de jongen die mijn hart liet bonzen. Het ergste wat toen kon plaatsvinden was keihard afgewezen worden. Wat gebeurde, waarna mijn hart in gruzelementen viel. Een klein drama, maar te lijmen. Dat is tegenwoordig wel anders. Nu, in het internettijdperk, kan je eerste verliefdheid uitlopen op een regelrechte catastrofe. Neem de dreiging dat grappige, onschuldig bedoelde sexy selfies, verstuurd aan een vriendje, worden verspreid op school, onder vrienden of familieleden. Dan stort je hele wereld pas echt in. Helemaal als de lefgozer daadwerkelijk tot actie overgaat. En tja, erover praten met je ouders? Daarvoor is de schaamte dikwijls te groot.

Een klein drama maar te lijmen

In een column van Carry (AD) las ik over een imaginair meisje dat in soortgelijke situatie terechtkwam. Carry had een tip: "chat met Fier." Dat heb ik even gegoogeld, want was is Fier? Fier is een landelijk expertise en behandelcentrum waar je kunt chatten met mensen die verstand hebben van dit soort bedreigingen. Dat chatten, anoniem of onder een valse naam, blijft geheim. Er wordt niets doorgegeven aan de politie, ouders of de Jeugdbescherming.
Tijdens mijn bezoek aan de website stuitte ik op een foto van onze burgemeester Peter Oskam. Hij ondertekende met vele andere prominenten de 'Agenda van de toekomst' tijdens de bijeenkomst 'Erven van de toekomst' georganiseerd door Fier. Met deze agenda willen de ondertekenaars een vuist maken tegen mensenhandel, seksuele uitbuiting en de huidige wetgeving in de jeugdzorg. Een prima plan waarvan ik hoop dat meer instanties zich erbij aansluiten. Ik sluit af met het motto van Fier: je verleden heb je, je toekomst kun je maken. Dus meisje, start met het maken van jouw toekomst, chat met Fier!

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden