Foto: Foto:

Column Gerard Vermeeren: Ann Højgaard Slot

  Column

Capelle - Dit is de column van Gerard Vermeeren uit de krant (editie Capelle) van deze week:

Ik zag haar werk voor het eerst hangen in een galerie in Tórshavn. In het schuinoplopende straatje in de hoofdstad van de Faeröer eilanden stapte ik vanuit een dichte mist galerie Glarsmiðjan binnen. Werken van de eilanders hadden een prominente plek veroverd in de Doktara Jakobsense gøta 7. Op de drie muren die de ruimte rijk was, viel mijn oog direct op de werken van haar. Ze had, enigszins slordig, met olieverf papegaaiduikers op het verschillende doeken gezet. Op één van de doeken waren vanuit een schreeuwende achtergrond twee papegaaiduikers vooraan op het doek geposteerd. Een ander had minder klodders en vegen en toonde een viertal naar rechts kijkende vogels. Weer een ander doek toonde een papegaaiduiker die landde op een afmeting van 50 bij 70. In het gangetje naar de opslag beneden hingen er nog zes. Vierkante schilderijen van 20 bij 20 als portretten van deze clowneske vogels. Alles bij elkaar telde ik er tweeëntwintig van haar hand in de galerie. Stuk voor stuk juweeltjes. Toen ik de galerie na enige tijd verliet hingen er nog twintig.

Ik ben vanaf dat moment haar werk blijven volgen en kocht er later nog één van haar hand. Een meer gedetailleerde werk, waarin oranje en grijsblauw de boventoon voeren.

In levende lijve had ik haar nog nooit ontmoet. Wel hadden we veelvuldig contact gehad via de mail en Messenger. Zij was het tenslotte die de omslag ontwierp voor mijn tweede boek 'Een raar seizoen en een rare vogel'.

En nu hier in Århus sta ik op het punt haar atelier te betreden. Ann Højgaard Slot woont tegenwoordig op het vasteland en houdt zich voornamelijk bezig met textiel.

Naast dat ze les geeft in textielbewerking tegenwoordig, ben ik benieuwd naar de creaties van haar voornaamste bezigheid heden ten dage: het ontwerpen van interieuraccessoires als kussens en dergelijke.

Ik heb een exemplaar van mijn boek voor haar meegenomen.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden