Column Sophie Dijkgraaff: Cruise


Foto:

Column Sophie Dijkgraaff: Cruise

  Column

Capelle - Dat ik vanmiddag driftig opzoek zou gaan naar een vakantiebestemming wist ik niet toen ik vanmorgen uit bed stapte. Na het ontbijt pakte ik de fiets om naar de supermarkt te gaan voor mijn boodschappen. In de winkel slenterde ik een rondje, pakte wat nodig om daarna aan te schuiven bij de kassa. Voor me stond een man die ik direct de naam Maarten toebedeelde vanwege zijn gelijkenis met Maarten 't Hart, de schrijver.

"Heeft u weleens een cruise gemaakt?"

"Ik hou de rij wel op hè", fluisterde hij alsof zijn woorden alleen voor mij bestemd waren. Omdat ik het gevoel herkende, stelde ik hem gerust. Het was zaterdag, haast kon wachten. Na elkaar een fijn weekeind gewenst te hebben liep de man naar de uitgang. Ik volgde een paar minuten later. Daar trof ik hem opnieuw.
Zijn handen speurden de zakken van zijn jas af. Zonder te vinden wat werd gezocht keek hij opgewekt in mijn richting.
"Heeft u weleens een cruise gemaakt?" Normaal zou ik de goede raad, eens gegeven door mijn ouders, opvolgen en na een korte reactie doorlopen. Ditmaal was er iets wat maakte dat ik antwoord gaf. "Nee, nog nooit." Zonder erg had ik een startsein gegeven.
"Als u een pen en papier heeft, schrijf ik wat voor u op." Het werd me duidelijk waarnaar hij eerder had gezocht. Ik snorde de benodigdheden op waarna Maarten begon te schrijven en te vertellen. In een mum van tijd stapte ik voor de deur van de Aldi op verschillende cruiseschepen waarmee ik steden als New York, Agadir, Tokio en de Noorse Fjorden bezocht. Na een half uurtje oh's en ah's van mijn kant, stopte het vurig betoog. Opnieuw namen we afscheid.
Eenmaal thuisgekomen voelde het alsof ik net een korte vakantie had gehad. Daarom: bedankt Maarten, je enthousiasme werkte zo aanstekelijk dat een cruisevakantie bovenaan mijn wensenlijst staat!

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden