Column Gerard Vermeeren: Teruggegeven stemmen (deel 1)


Foto: Foto:

Column Gerard Vermeeren: Teruggegeven stemmen (deel 1)

  Column

Capelle - Ik vang een gesprek op. In één zin hoor ik vier keer het woordje: ik. Het laat zich raden wie de hoofdpersoon in het gesprek was.

Er ligt rood licht op straat! De weerkaatsing van het verkeerslicht op het natte wegdek is fascinerend. Mijn voetstappen op het trottoir ernaast in gevallen bladeren; elke soppige stap hoor je meters verderop. Het groene licht weerkaatst op het natte wegdek. Ik mag door. Het groene licht ligt op straat.

Ze leven beiden in mij voort. De één gereserveerd, de ander ambitieus, maar beiden groots en meeslepend. Nooit begon bij hen een zin met ik. Nooit hoefden zij zich te profileren. Ze werden altijd gevonden door hun daden. Ze hadden de woorden niet nodig. Geldingsdrang was hen vreemd. Een standbeeld richt ik voor hen op. Vierenveertig en vier jaar later. Dit is voor mijn vaders die hoog in de hemel zijn. Het komt niet voort uit gemis, hoewel dat wel degelijk aanwezig is, maar meer uit dankbaarheid. Dank en erkenning opdat wij hen niet zullen vergeten. Ik ken mijn afkomst en zonder hen had ik deze niet gehad.

De standbeelden had ik tot nu toe op Paaseiland, Mauritius en in Indonesië geplaatst. Nu wordt het zo langzamerhand de hoogste tijd er eentje hier te plaatsen. Het land van hun gezamenlijke afkomst. De plek waar het opgericht moet worden, is voor mij meteen duidelijk: hier op deze plek.

Een ode breng ik aan de missionaris en een ode breng ik aan de vooruitstrevende. De voorganger en de ondernemer. De denker en de doener.

Ik ben de rondbazuiner. De maan kijkt schuin over mijn schouder mee. Een klein sikkeltje met een ster er pal naast. De stand waarop veel Arabische vlaggen zijn geïnspireerd, maar bij nog veel meer landen staat het afgebeeld in de vlag.

In verschillende huizen staat hun foto keurig ingelijst op het dressoir. Soms pontificaal en prominent; bij anderen groepsgewijs met anderen die van ons heen zijn gegaan. En de laatste groep zal altijd de grootste blijven. Een vaststaand feit overigens.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden