Column Gerard Vermeeren: Rondelen


Foto: Foto:

Column Gerard Vermeeren: Rondelen

  Column

Capelle - Dit is de column van Gerard Vermeeren uit de krant van deze week.

Op de tientallen balkonnetjes staan mensen goedschiks van de zonsondergang te genieten. Hier en daar een zonnescherm. Vliegtuigstrepen doorklieven het oranje blauw van de avondhemel boven de stad. Vanuit deze flats heb je een prachtig uitzicht op de skyline van de steeds hoger wordende stad. De gebouwen op de Wilhelminapier rijgen zich aaneen. De Montevideo, New Orleans en de Rotterdam van Koolhaas vormen als het ware het ontvangstcomité voor de vele cruiseschepen. Vanuit de hoogte kijken ze neer op de miniatuurbootjes. Daarnaast - onttrokken aan het oog - staat het voormalig hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn. Vanuit dit oogpunt staat mijn favoriete en tevens hoogste gebouw voor deze kolossen: de Deloitte aan de Wilhelminakade. Het van donker naar licht toelopende gekleurde gebouw. De geur van vers gemaaid gras dringt mijn neus binnen. Langs de N210 hebben de grasmaaiers noeste arbeid verricht. Op Rotterdam - The Hague Airport landen vliegtuigen vanuit zonnige bestemmingen en Londen.

Ik snuif de geur van oude boeken op. Ik neem een boek ter hand uit 1926 van Johnny 'Florence' Frisbie. Het uitzicht wat zij zou hebben gehad vanaf deze hoogte - mochten er palmbomen van deze hoogte bestaan - zou zee zijn. Zo ver als het oog kon reiken. Johnny schreef haar eerste boek toen ze in haar tienerjaren was. Ze verhaalt in het boek over haar leven als dochter van een Zuidzee-handelaar op de eilanden in de Stille Zuidzee. Ik ontmoette haar in 2005 op Rarotonga, Avarua, één van de Cook eilanden.

Waarom ik nu juist met haar boek in mijn hand sta? Waarschijnlijk door het fenomenale uitzicht en hoe dat door een ieder anders wordt ingevuld. Het Valerius- en Reviusrondeel vertonen meer verschillen dan overeenkomsten met Puka Puka van de Cook eilanden.

Van Gerard Vermeeren zijn de boeken 'Zeewaardig' en 'Een raar seizoen en een rare vogel' verschenen bij uitgeverij Boekscout.nl. De columns van Gerard zijn na te lezen op Facebook: Gerard Vermeeren - Schrijver.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden