Column Gerard Vermeeren: Op en neer naar Donner


Foto: Foto:

Column Gerard Vermeeren: Op en neer naar Donner

  Column

Capelle - Dit is de column van Gerard Vermeeren van deze week.

Om de tien minuten brengt metrolijn C passagiers van Capelle naar Rotterdam centrum. De maximale wachttijd bedraagt slechts een minuut minder dan de exacte reistijd van de hele rit. De wachttijd verspringt te traag naar mijn idee, want het stalen rasterbankje staat inmiddels in mijn achterwerk afgedrukt.
Ik ben op weg naar Donner om een in het Frans vertaald boek op te halen. Ik had het twee weken geleden daar besteld, omdat het niet mogelijk bleek bij onze lokale boekhandel. Een opa is met zijn kleinzoon op stap. Ze gaan naar het Centraal Station. Ik vermoed om het uittenuetje van opa's favoriete club aan te schaffen. Op verzoek van het driejarige ventje wordt eerst station De Akkers bezocht. Opa stemt in en ze blijven inderdaad zitten, terwijl ik uitstap op Beurs. De opa - ik schat hem in de zeventig - oogt onverschillig maar lijkt onvermoeibaar. Het kereltje praat door de opwinding van het uitstapje aan één stuk door.

'Opa wacht geduldig op het perron'

Prachtig hoe op het volle perron van Beurs de Capellenaren naar voren stappen wanneer de metro richting de Terp in aantocht is. Nesselanders en Oost-Rotterdammers blijven achter. Hier en daar is er natuurlijk wel een verstekeling aan boord die tussentijds in Kralingen of op de Capelsebrug uitstapt. Terwijl ik instap zie ik de opa en de nog steeds druk pratende kleinzoon uitstappen, ze zijn vanuit De Akkers teruggekeerd om dan nu metrolijn D of E te nemen. Opa oogt inmiddels wat vermoeider als kleinzoon onomstotelijk de lift prefereert boven de roltrap. De opa wacht geduldig op het perron, terwijl ik alweer richting station De Terp vertrek.

Van Gerard Vermeeren zijn de boeken 'Zeewaardig' en 'Een raar seizoen en een rare vogel' verschenen bij uitgeverij Boekscout.nl. De columns die Gerard voor de IJssel- en Lekstreek schreef, zijn na te lezen op Facebook: Gerard Vermeeren - Schrijver.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden